De scherpste online prijzen
Deskundig lichtadvies op maat
Uitsluitend A-merken
Verlichting voor een restaurant

Verlichting voor een restaurant

Als er één plek is waar sfeer ontzettend belangrijk is, dan is het wel in een restaurant. De sfeer in een restaurant bepaalt immers of mensen het gezellig genoeg vinden om er een avond lang te tafelen. Bij het inrichten van een restaurant zou verlichting wat ons betreft dan ook een van de belangrijkste aandachtspunten moeten zijn.


Vraag een gemiddelde interieurdesigner naar de belangrijkste onderdelen van de inrichting van een restaurant en een groot deel zal zeggen: verlichting! Het is dan ook zonde om daarop te besparen. Een restaurant kent veel verschillende ruimtes en functionaliteiten en daar is overal verlichting voor nodig. Dat maakt het enerzijds heel leuk, maar ook lastig om de goede verlichting te kiezen. Een doordacht lichtplan – eventueel met hulp van een lichtadviseur - is een belangrijkste eerste stap. Laten we eerst kijken welke soorten verlichting je in een restaurant kunt toepassen.

 

Verlichtingssoorten

Functionele verlichting

In de eerste plaats heb je in een restaurant te maken met functionele verlichting, verlichting die gasten en personeel helpt om bepaalde taken uit te voeren. Zo is het belangrijk dat mensen aan tafel het menu goed kunnen lezen maar ook goed genoeg kunnen zien wat er op hun bord ligt. Hou er rekening mee dat de verlichting dusdanig moet zijn dat de kleuren van het eten zo “echt” mogelijk zijn. Daarvoor heb je witter licht nodig. Daarnaast is voldoende licht bij de bar belangrijk, zodat medewerkers hun werk goed kunnen doen. Uiteraard zijn bepaalde plekken op hun eigen manier verlicht: zoals de keuken (vaak functionele spots in combinatie met hanglampen boven de counter) en de koeling bijvoorbeeld. Bij functionele verlichting kun je ook denken aan een extra lamp boven de computer waar de bestellingen worden ingevoerd en de rekeningen worden geprint.

 

Algemene sfeerverlichting

In een restaurant is sfeerverlichting ook absoluut onmisbaar, dat maakt het hele interieur af. Prettig sfeerlicht creëer je met name door middel van (dimbare) spots, maar ook wandlampen en plafondlampen dragen bij aan de sfeer. Het is belangrijk om hierin een goede balans te vinden.

 

Decoratieve verlichting

Bij decoratieve verlichting kun je denken aan bijvoorbeeld glazen bollen of sierlijkedesignlampen aan de muur of op tafel. Ze kunnen absoluut toegevoegde waarde hebben, maar het moet wel bij je restaurant passen en geen overkill worden. Dit kun je ook terug zien in een van onze gerealiseerde projecten: CoVino

 

Accentverlichting

Accentverlichting is bedoeld om een object of bepaald deel van de ruimt extra te belichten. Dit zie je vooral vaak bij een schilderij of mooi kunstwerk. Maar accentverlichting kan bijvoorbeeld ook worden toegepast in een wijnkast, boven een aquarium of voor het verlichten van de trap of traptreden.

 

Noodverlichting en verlichting voor bewegwijzering

Niet per se gezellig, maar wel nodig: noodverlichting. Deze verlichting is bedoeld om mensen te wijzen op de nooduitgang bij vluchtgevaar. Ook een eventueel lichtgevend toiletbordje valt hieronder.

 

Tips voor restaurantverlichting

Bij het maken van een lichtplan voor een restaurant, is het belangrijk om met een aantal zaken rekening te houden. Waar let je op bij het kiezen van de verlichting voor een restaurant?

 

De (grootte van de) ruimte

In de eerste plaats ga je natuurlijk kijken hoe de ruimte eruitziet die je van verlichting moet voorzien en hoe groot deze is. 

 

De kleuren

In het interieur van een restaurant worden vaak kleuren gebruikt, bijvoorbeeld in de meubels, op de muren of met accessoires. Het is belangrijk om hier rekening mee te houden bij het kiezen van verlichting. Een ruimte met veel donkere kleuren vraagt bijvoorbeeld om meer wit licht, terwijl lichte kleuren om warm licht vragen. Je kunt kleur ook gebruiken in de verlichting zelf, maar wees hier wel voorzichtig mee. Transparante flessen in een kast achter de bar kun je beter niet met kleurverlichting verlichten, dit maakt de drank onaantrekkelijk. Wil je een warme sfeer bewaren, kies dan voor pasteltinten in de verlichting.

 

Het type restaurant

Het spreekt voor zich dat een koffie- of smoothiebar andere verlichting nodig heeft dan bijvoorbeeld een Aziatisch restaurant waar je alleen kunt dineren. Het type restaurant bepaalt daarom ook voor een deel welke verlichting je nodig hebt.

 

Hoeveelheid daglicht
Daar waar het ene restaurant voorzien is van veel ramen en daardoor voldoende daglicht, is het andere restaurant veel donkerder. Is er veel daglicht? Dan kun je dat compenseren door meer kleur te gebruiken in je interieur. Veel ramen? Dat vraagt om leuke zichtbare verlichting, waardoor het restaurant er van buiten ook gezellig uitziet. Bij donkere ruimtes is het vooral zaak om te voorkomen dat het niet te ongezellig wordt en/of mensen het eten en de menukaart niet goed kunnen zien.

 

Dimbaarheid

Om de juiste sfeer voor het juiste moment neer te zetten, is het erg belangrijk dat de verlichting dimbaar is. Zo kun je het helemaal afstemmen op het moment van de dag of het evenement dat plaatsvindt. Bij een avonddiner is het bijvoorbeeld logisch om het licht wat meer te dimmen, terwijl de lunch vraagt om vollere verlichting. Je kunt kiezen voor handmatige knoppen om het licht te dimmen, maar er zijn ook volledig geautomatiseerde systemen waarmee je via je telefoon de verlichting bedien, zoals casambi. Daar kun je ook programma’s instellen voor verschillende momenten van de dag, zoals ochtend, borrel en diner.

 

LED-verlichting

We zullen er niet omheen draaien: LED-verlichting is geen kleine investering, zeker niet als je het in je hele restaurant wilt toepassen. Echter bestaat ook nog steeds de misvatting dat LED-verlichting niet mooi is, dat het aanbod beperkt is en je LED-verlichting niet kunt dimmen. Dat is allemaal niet zo. Als je kiest voor goede kwaliteit LED-verlichting kun je dit toepassen op alle dimbare verlichting en zul je op termijn ook de energierekening zien slinken. Daarnaast is LED-verlichting verkrijgbaar in allerlei sterktes en kleurtemperaturen, dus je zult altijd iets vinden dat past bij de setting die je zoekt.

 

Wel is het van belang om bij de aanschaf van LED-verlichting voor je restaurant goed onderzoek te doen of advies te vragen. bedrijfsverlichting.nl staat voor je klaar als je vragen hebt! Of kijk op onze projectpagina om inspiratie op te doen.

Delen

Gerelateerde posts

Gerelateerde producten

Search engine powered by ElasticSuite Copyright © 2013-heden Magento. Alle rechten voorbehouden.