De scherpste online prijzen
Deskundig lichtadvies op maat
Uitsluitend A-merken
Zet iets in de spotlights met accentverlichting

Zet iets in de spotlights met accentverlichting

Stel, je hebt een prachtig schilderij gekocht en er een mooi plekje in huis voor gevonden. Maar het kunststuk valt nauwelijks op omdat er weinig licht is. Dan kun je accentverlichting proberen. Accentverlichting is verlichting die een bepaald element – letterlijk – in de spotlights zet.

De naam zegt het al: accentverlichting is bedoeld om iets te accentueren. Accentverlichting kan zowel worden geschaard onder de categorie functionele verlichting als sfeerverlichting. Het kan enerzijds een bepaald praktisch nut dienen, zoals het verlichten van een kledingstuk in een winkel of van het keukenblad. Een van de meest tot de verbeelding sprekende voorbeelden van functionele accentverlichting zijn spots in een museum die de schilderijen, beeldhouwwerken of objecten in een vitrine verlichten. Anderzijds kan het ook worden ingezet om een esthetisch effect te creëren, meestal door middel van indirect licht. Denk daarbij aan een subtiele spot aan een gevel die naar boven en onder schijnt, spots aan de onderkant van traptreden, onder een boom of plant in de tuin of in een nis waar bijvoorbeeld een foto of beeld staat. Door accentverlichting op de juiste manier toe te passen, kun je een specifiek onderdeel of gedeelte in of om je huis op een mooie manier belichten en zo verrassende effecten creëren.

 

Openingshoek spot

Bij accentverlichting worden meestal spots gebruikt. Ook LED-strips worden wel eens toegepast. Het is bij het gebruik van spots belangrijk om er rekening mee te houden dat deze de juiste openingshoek heeft. De openingshoek, ook wel stralingshoek genoemd, bepaalt hoe wijd het licht wordt verspreid. Het is bij accentverlichting beter om een zo afgebakend mogelijke lichtbundel te hebben. Om dat te bereiken, kun je het beste LED-verlichting kiezen. Om een vergelijking te maken: een klassieke gloeilamp heeft een openingshoek van 330 graden, wat inhoudt dat het licht naar alle kanten wordt verspreid. Bij LED-verlichting kan de openingshoek juist heel smal zijn, waardoor de lichtbundel meer gefocust is en er minder sprake is van diffuus licht dat zich verspreid.

 

Ben je op zoek naar accentverlichting? Stel jezelf dan een paar vragen. Bedenk wat je precies wilt belichten en wat voor licht (diffuus sfeerlicht of gefocust fel licht) je daarvoor wilt gebruiken. Tot slot kun je nog bepalen hoe lang je denkt dat de verlichting op dagelijkse basis zal branden. Wordt de accentverlichting veel gebruikt, dan kun je het beste voor LED-verlichting kiezen. Dit gaat ten eerste langer mee en is bovendien gunstiger voor je energierekening. Al is LED-verlichting volgens ons hoe dan ook de beste keuze.

 

In onze webshop verkopen we verschillende lampen die geschikt zijn voor accentverlichting. Zo geven de XIO en XIA wandlampen van lucide een prachtig richtbaar lichteffect op de wand. Ook zijn de up- en downlighters van Berla een uitstekende keuze voor aan de wand. 

 

Kun jij na het lezen van dit artikel nog wat advies gebruiken over accentverlichting? Neem dan gerust contact met ons op, we helpen je graag verder! 

Neem contact met ons op
Laat een vraag of opmerking achter en wij zullen hier zo spoedig mogelijk op terugkomen.
Delen

Gerelateerde posts

Gerelateerde producten

Search engine powered by ElasticSuite Copyright © 2013-heden Magento. Alle rechten voorbehouden.