De scherpste online prijzen
Deskundig lichtadvies op maat
Uitsluitend A-merken
De veelzijdigheid van een 3-fase rail

De veelzijdigheid van een 3-fase rail

De veelzijdigheid van een 3-fase rail

bedrijfsverlichting.nl maakt in haar projecten regelmatig gebruik van een zogenoemde 3-fase rail, een systeem met meerdere spots waardoor je veelzijdige verlichting kunt creëren. Het is niet alleen wat betreft design een goede optie, maar het is ook nog eens heel handig.

 

Wat is een 3-fase rail?

Het systeem dankt zijn naam aan het aantal fases in de rail. Er zitten vier apart van elkaar te schakelen geleiders in: drie fasegeleiders en één keer een gezamenlijke nulgeleider, de aarde is de aluminium behuizing. Om het railsysteem te kunnen gebruiken, is minimaal één fase nodig, maar je kunt ook twee of drie fases gebruiken. Kijk hier naar het assortiment van 3-fase rails van bedrijfsverlichting.

 

Elke spot op de rail is voorzien van een schakelaar (meestal in de vorm van een draaiknop) die ingesteld kan worden op één van de drie fases (L1, L2 of L3). Het komt vaak voor, zeker in bijvoorbeeld een woning, dat er maar één fase op de railvoeding wordt aangesloten. Daardoor is een normale 230V aansluiting vaak voldoende om de rail aan te sluiten.

 

Waarom een 3-fase rail?

In de eerste plaats biedt de 3-fase rail een grote mate van flexibiliteit. De lampen die voor een dergelijk systeem gebruikt worden, hebben doorgaans maar één fase nodig. Daardoor kun je de verlichting los van elkaar gebruiken en creëer je een veelzijdig en creatief lichtontwerp. Doordat je op de spot zelf kunt instellen van welke fase deze gebruik moet maken, kun je heel eenvoudig bepalen welke spot je wanneer wilt gebruiken. Verandert de indeling van een winkel, dan kun je het lichtplan hier snel op aanpassen.

 

Voor een winkel is het gebruik van meerdere fases ook handig als de verlichting in de etalage na sluitingstijd moet blijven branden. De verlichting in de winkel kan dan wel gewoon uitgeschakeld worden. In een kantoorgebouw waar bij veel zonlicht de lampen bij de ramen niet nodig zijn, kunnen deze met het railsysteem uitgeschakeld worden, terwijl lampen verder van het raam af wel blijven branden.

Een ander belangrijk voordeel van een 3-fase rail is dat de belasting van de spots verdeeld wordt over meerdere groepen. Dat maakt het mogelijk om zonder problemen tientallen spots, vooral led-spots, te installeren op één rail. Dit is vooral van toepassing bij zeer grote installaties. Er is bovendien geen ingewikkelde installatie nodig, de lengterail kan vanuit één spanningspunt gevoed worden.

 

Elke vorm of montage is in principe mogelijk, omdat rails met een koppelstuk aan elkaar te koppelen zijn. Door de beschikbaarheid van steeds meer accessoires zijn allerlei soorten armaturen op de rail aan te sluiten. De zogenoemde “slimme lampen” behoren ook tot de mogelijkheden.

Ook is het systeem relatief tijdloos. Er zijn railsystemen van tien jaar oud waar nieuwe spots op geïnstalleerd kunnen worden. Dit heeft ermee te maken dat het binnenwerk van de rails – ongeacht het merk – hetzelfde is. Dit maakt de overgang naar LED makkelijker, omdat het in stappen kan. Kijk hier naar het assortiment van railspots van bedrijfsverlichting.


Advies
De installatie van een 3-fase railsysteem vereist enkele aandachtspunten. Zo is het niet altijd mogelijk om accessoires van verschillende merken met elkaar te combineren; dit kan vaak alleen met hetzelfde merk als de rail. bedrijfsverlichting.nl werkt met verschillende merken en weet wat de eigenschappen zijn.

 

Een zorgvuldige installatie – de spots kunnen maar op één manier in de rail geklikt worden – is eveneens van belang. Doe je dit niet met beleid, dan kan het zijn dat de rail niet goed werkt.

 

Tot slot moet je goed nadenken over de gewenste grootte en montage van de rail. Je wilt er niet achteraf achter komen dat een deel van de oppervlakte niet wordt verlicht, vandaar dat je beter kunt kiezen voor wat meer rail dan minder.

Heb je een specifieke situatie waarbij je denkt dat het gebruik van een 3-fase rail goed van pas komt? Neem dan contact met ons op, dan bekijken we samen de mogelijkheden.

Delen

Gerelateerde posts

Gerelateerde producten

Search engine powered by ElasticSuite Copyright © 2013-heden Magento. Alle rechten voorbehouden.