• Gratis verzending vanaf €100 ex. btw
  •  Deskundig lichtadvies op maat
  •  Uitsluitend A-merken
  •  Tot 7 jaar fabrieksgarantie

Wat is CRI-waarde?

CRI-waarde is een term die vaak terugkomt in de verlichting. Maar waar staat deze term voor en wat houdt het precies in? Wij leggen het je uit.

CRI-waarde: wat is cri?

CRI staat voor Color Rendering Index, ofwel kleurweergave-index (wordt ook wel aangeduid als CRI of Ra). De CRI-waarde is een maatstaf die wordt gebruikt om de kwaliteit van de kleurweergave van lichtbronnen te beoordelen. Met de CRI-waarde wordt gemeten hoe ‘kleurecht’ kleuren worden weergegeven onder het licht van een bepaalde lichtbron in vergelijking met natuurlijk dag/zonlicht. CRI-waarde wordt weergegeven in een getal tussen de 0 en 100. 100 is dus de maximale waarde van de kleurweergave-index, dit is daglicht. Hoe hoger de CRI van een lamp is, hoe nauwkeuriger de kleuren worden weergegeven. Lichtbronnen met een lagere CRI-waarde hebben de neiging om kleuren minder nauwkeurig weer te geven, waardoor objecten er anders kunnen uitzien dan onder natuurlijk licht.

Producten natuurgetrouw weergeven

CRI waarde betekenis

Een goed voorbeeld is een kledingwinkel dat een rood shirt verkoopt. Voor kledingwinkels adviseren wij CRI90. Dit betekent dat het rode shirt in de winkel, vrijwel dezelfde kleur heeft als buiten in het daglicht. Met een lage CRI-waarde wordt het shirt minder natuurgetrouw weergegeven en kan de kleur van het shirt in de winkel (verlicht met LED verlichting) verschillen van de kleur buiten (verlicht met natuurlijk zonlicht).

  • Een hogere CRI-waarde betekent een lagere lumenoutput. Het wattage blijft hetzelfde, dus de verlichting wordt daardoor gering minder zuinig;
  • CRI-waarde wordt gemeten op een schaal van 0 tot 100;
    • Als de weergave van producten belangrijk is adviseren we CRI90, bijvoorbeeld kledingwinkels en horeca;
    • Voor het verlichten van kunstwerken is de kleurweergave zeer belangrijk en adviseren we CRI97 of CRI98, bijvoorbeeld musea en exposities;
    • Andere ruimtes waar de kleurweergave onbelangrijk is adviseren we CRI80 of lager, bijvoorbeeld magazijnen en trappenhuizen;
    • Bekijk hier de gehele tabel met onze adviezen per ruimte;

Een zo hoog mogelijke CRI-waarde: belangrijk of niet?

Indien de optie er is, adviseren we altijd om voor een zo hoog mogelijke CRI te kiezen. Dit omdat het licht en dus het effect ervan dan op zijn mooist is. CRI-waarde is over het algemeen erg belangrijk bij verlichting. Toch verschilt het per soort ruimte hoe belangrijk het is, en dan voornamelijk de hoogte van de CRI-waarde.

Ruimtes waar een zo hoog mogelijke CRI (een CRI van 97 of 98) heel erg belangrijk is, zijn: musea, stalenkamers (bijvoorbeeld bij architecten of modehuizen) en exposities (bijvoorbeeld fototentoonstellingen). In een museum moet een zo hoog mogelijk CRI worden gebruikt. Hiervoor zijn ook LED modules met CRI 97 of 98 beschikbaar. Een hogere CRI is (nog) niet beschikbaar in LED.

Ruimtes waar een hoge CRI-waarde ook belangrijk is, maar net wat minder dan in bovenstaande ruimtes, zijn woningen, horeca, kledingwinkels en andere winkels waar producten gepresenteerd worden. In deze ruimtes wordt CRI 90 gebruikt. Toch zijn er ook ruimtes waar een hoge CRI-waarde niet zo belangrijk is, zoals magazijnen, parkeergarages, bedrijfshallen, sportvelden, straten (straatverlichting), trappenhuizen en lifthallen. Hier wordt CRI 80 of lager gebruikt. Hieronder vind je een overzicht van de geadviseerde CRI-waarde per toepassing:

Type ruimte

Geadviseerde CRI-waarde

Museum CRI97 of CRI98
Stalenkamer (bijvoorbeeld bij architecten of modehuizen) CRI97 of CRI98
Exposities (bijvoorbeeld foto's CRI97 of CRI98
Kledingwinkels CRI90
Algemene winkels waar producten worden gepresenteerd CRI90
Restaurants en hotels CRI90
Woningen CRI90
Magazijnen CRI80
Parkeergarages CRI80
Trappenhuizen en lifthallen CRI80
Bedrijfshallen CRI80
Sportvelden CRI80
Straatverlichting CRI80

Benieuwd naar de mogelijkheden?

Door onze jarenlange ervaring geven wij snel lichtadvies op maat. Onze lichtadviseurs hebben ervaring met uiteenlopende projecten, zoals: kantoren, winkels, horecazaken, bedrijfshallen en residentiële oplossingen. Meer weten? Neem dan contact met ons op!

Benieuwd naar de mogelijkheden?

Door onze jarenlange ervaring geven wij snel lichtadvies op maat. Onze lichtadviseurs hebben ervaring met een breed scala aan projecten, zoals: kantoren, winkels, horecazaken, bedrijfshallen en woningen.

CRI-waarde: lichtoutput

Een heel hoge CRI-waarde gaat iets ten koste van de lichtoutput (sterkte) van een LED-lichtbron. Bij bijvoorbeeld sportveldverlichting of verlichting in een bedrijfshal is juist een zo hoog mogelijke lichtoutput belangrijker dan de CRI-waarde. Daarom hebben armaturen voor die toepassing meestal maar een CRI-waarde van 70 of 80.

Kortom, CRI-waarde is dus een maatstaf die de kwaliteit van de kleurweergave van lichtbronnen beoordeelt in vergelijking met natuurlijk daglicht. Een hogere CRI-waarde betekent dat kleuren nauwkeuriger worden weergegeven. Een hoge CRI-waarde is vaak belangrijk, vooral in omgevingen zoals musea, stalenkamers en exposities. Een hoge CRI-waarde is echter niet in elke ruimte zo van belang. Daarnaast kan in sommige projecten, zoals sportveldverlichting, lichtoutput belangrijker zijn dan een hoge CRI-waarde.

Lichtadviseur geeft advies over verlichtingLichtadviseur geeft advies over verlichting

Advies op maat!

Vragen?

Heb je vragen of wil je graag zelf een project starten met ons? Neem dan contact met ons op!

Check Reactie binnen één werkdag

Check Gratis lichtadvies van lichtexperts

Delen

Gerelateerde posts

Copyright © 2013-heden Magento. Alle rechten voorbehouden.