• Gratis verzending vanaf €100 ex. btw
  •  Deskundig lichtadvies op maat
  •  Uitsluitend A-merken
  •  Tot 7 jaar fabrieksgarantie
Overstappen op LED-verlichting

Overstappen op LED-verlichting

Hier moet je op letten 

Het is al meerdere keren in onze blogs teruggekomen: overstappen op LED-verlichting heeft eigenlijk alleen maar voordelen. Je bespaart er energie mee, hebt je geld snel terugverdiend en het is milieuvriendelijk. Daarnaast is het tegenwoordig niet moeilijk om traditionele verlichting te vervangen omdat er voor veel verschillende armaturen LED-varianten bestaan. Al deze voordelen betekenen echter niet dat je zomaar achteloos de overstap kunt maken. Er zijn wel degelijk enkele zaken waar je rekening mee moet houden.

  1. Wattage is NIET de hoeveelheid licht

Wat vaak fout gaat bij de aanschaf van LED-verlichting is dat wattage en de hoeveelheid licht door elkaar worden gehaald. Dit is echter niet hetzelfde. Daar waar bij een gloeilamp de lichtsterkte werd aangegeven in Watt, is dat bij LED niet zo. Daarbij staat Watt voor het elektrisch vermogen van de lamp, oftewel hoeveel energie het verbruikt. LED-verlichting verbruikt een stuk minder wattage dan bijvoorbeeld een gloeilamp (5 tot 7W ten opzichte van 60W). De hoeveelheid licht wordt aangegeven door middel van Lumen, de lichtsterkte per wattage.

Je kunt ervan uitgaan dat een LED-lamp met hetzelfde wattage als de lamp die vervangen wordt, ook qua de hoeveelheid uitgestoten licht overeenkomt. Er zijn ook online tools om Lumen om te rekenen naar Watt.

  1. Denk na over de lichtkleur die je wilt

Toen LED-verlichting voor het eerst werd geïntroduceerd, gaven veel lampen een kil en blauwig licht. Dat is gelukkig niet meer zo; er zijn ook warmere kleurtemperaturen en -weergaven beschikbaar.

Wel hebben LED-lampen een andere kleurtemperatuur dan gloeilampen en hallogeenlampen. De kleurtemperatuur van LED wordt uitgedrukt in Kelvin (K) en ze zijn verkrijgbaar van 2200K (vrij rood licht) tot 6500K (bijna blauw licht). Hoe lager de hoeveelheid Kelvin, hoe warmer het licht. Lampen die dicht bij elkaar in de buurt hangen, kunnen dus het beste dezelfde kleurtemperatuur hebben.


De kleurweergave wordt daarnaast aangegeven in CRI (colour rendering index). Vooral in situaties waarbij projecten of producten worden belicht (zoals een winkel, museum, galerij of showroom) is het slim om hierop te letten. CRI vertelt je namelijk iets over hoe echt de kleuren zullen overkomen onder de LED-verlichting. CRI loopt van 1 tot 100, waarbij 100 het beste is. Als je thuis een kunstwerk wilt verlichten, heb je voldoende aan 80 CRI, gaat het om speciale lampen in een museum dan is CRI 90 of hoger aanbevolen.

  1. Houd rekening met de lichtverspreiding

Veel mensen merken na het vervangen van hun lamp door een LED-lamp dat het licht toch anders is dan van hun vorige lamp. Dat kan ook wel kloppen. De elementen in een LED-lamp schijnen meer in één richting naar voren/beneden en belichten niet naar de zijkanten. Hoewel dit meer energie bespaart, betekent het wel dat er mogelijk ineens geen licht meer opzij of richting het plafond schijnt, waar dat voorheen wel zo was. Om te zorgen dat het licht weer op dezelfde manier verspreid wordt, moet je letten op de gradenbundel van een lamp.

Om er zeker van te zijn dat je dezelfde lichtverspreiding houdt, kan je kijken naar de gradenbundel, ofwel de stralingshoek van een lamp. Je LED-lamp zou dezelfde vorm moeten hebben als de gloeilamp die je vervangt, dan wordt het licht op dezelfde manier en naar dezelfde hoek verspreid.

  1. Let op of je de LED-lamp op een dimmer kan zetten

In veel huishoudens wordt gebruikgemaakt van dimlicht. Je creëert vaak een knusse sfeer als het licht wat gedempt is. LED-licht op een dimmer kan echter soms nog voor problemen zorgen, bijvoorbeeld dat het gaat flikkeren. Dat komt omdat het wattage van LED-verlichting niet overeenkomt met dat van je dimmer. Omdat LED maar een laag wattage heeft, is er minder ruimte om de lamp te dimmen. Kies daarom voor een speciale LED-dimmer die is ingesteld op het lage wattage van de lamp. Er zijn ook speciale dimbare lampen verkrijgbaar die geen dimmer nodig hebben.

  1. Ga niet voor een te goedkope lamp

Het is niet ons doel om je op kosten te jagen, maar wij drukken je graag op het hart om niet voor een te goedkope lamp te gaan. LED-verlichting is duurder dan traditionele verlichting maar ook in de LED-categorie zijn de prijsverschillen groot. Hou er rekening mee dat een goedkope lamp ook van beduidend mindere kwaliteit is. Een duurdere lamp van een goed merk gaat dan ook veel langer mee. Goedkopere LED-lampen zijn vaak samengesteld uit fosfor van mindere kwaliteit. Dat goede LED-lampen duurder zijn komt omdat het voor producenten vrij ingewikkeld is om precies dezelfde kleuren in een LED-lamp te krijgen. Een goede leidraad voor de kwaliteit van een LED-lamp is de garantietermijn die erbij zit. Producenten van mindere kwaliteit LED-lampen bieden vaak geen garantie. Alle LED-lampen en -armaturen op onze website zijn voorzien van een garantietermijn.

Duurdere LED-verlichting is misschien even een investering maar dan weet je wel zeker dat het een investering voor de lange termijn is. Verlichtingleasen.nl maakt de overstap naar LED-verlichting nog gemakkelijker. Als ondernemer kun je tegen een vast bedrag per maand verlichting leasen, waarna de lampen en/of armaturen na vijf jaar helemaal van jou zijn. Zo simpel is het! Neem contact met ons op voor de mogelijkheden.

Lichtadviseur geeft advies over verlichtingLichtadviseur geeft advies over verlichting

Advies op maat!

Vragen?

Heb je vragen of wil je graag zelf een project starten met ons? Neem dan contact met ons op!

Check Reactie binnen één werkdag

Check Gratis lichtadvies van lichtexperts

Delen

Gerelateerde posts

Gerelateerde producten

Copyright © 2013-heden Magento. Alle rechten voorbehouden.