• Gratis verzending vanaf €100 ex. btw
  •  Deskundig lichtadvies op maat
  •  Uitsluitend A-merken
  •  Tot 7 jaar fabrieksgarantie
Van kaars- tot daglicht: welke kleurtemperatuur is geschikt voor mijn winkel?

Van kaars- tot daglicht: welke kleurtemperatuur is geschikt voor mijn winkel?

Kleurtemperatuur is een van de belangrijkste factoren om rekening mee te houden bij het kiezen van verlichting, het bepaalt voor een groot deel de sfeer. Bij winkelverlichting speelt de kleurtemperatuur een grote rol.

Wat is kleurtemperatuur?
De kleurtemperatuur wordt uitgedrukt in Kelvin, met het symbool K, een maateenheid voor absolute temperatuur. Kleurtemperaturen hoger dan 5000 K worden ‘koele kleuren’ (blauwachtig) genoemd, terwijl lagere kleurtemperaturen (2700 - 3000 K) ‘warme kleuren’ (geelachtig) worden genoemd. Een voorbeeld om de range kleurtemperaturen in te schatten: warm kaarslicht staat gelijk aan 1800-2400K, daglicht aan 7000K. Nog een paar handvaten:

  • 2700K wordt beschouwd als dezelfde kleur als de klassieke gloeilamp;
  • 3000K is iets blauwer en lijkt op de kleur van de halogeenlamp, maar heeft nog steeds een warme, uitnodigende gele kleur;
  • 4000K wordt vaak ‘neutraal wit’ genoemd omdat het noch blauw noch geel is - en het midden van de kleurtemperatuurschaal is;
  • 5000K wordt vaak gebruikt voor het bepalen van kleur, zoals voor prints en textiel.

Welke kleurtemperatuur kies je?

Wil je een ontspannen en warme sfeer creëren, dan kun je het beste kiezen voor lagere temperaturen. Is functioneel licht belangrijk, zoals in de industrie of een kantoor, dan ga je voor een hogere kleurtemperatuur met witter, kouder licht.

Hogere kleurtemperaturen zorgen voor een betere kleurscherpte. 5000K zorgt voor een zeer neutraal en schoon wit licht dat zorgt voor een betere kleurwaarneming. Wil je daglicht nabootsen, dan is 6500K de optimale kleurtemperatuur.

Persoonlijk

De keuze voor een kleurtemperatuur is in de eerste plaats afhankelijk van je persoonlijke voorkeur. Houd echter ook rekening met wat je in je winkel hebt staan en de activiteiten die in je winkel plaatsvinden. Er zijn veel nuances te bedenken als het gaat om kleurtemperatuur en niet alles is over één kam te scheren. Zo komt vlees beter tot z’n recht onder een warm witte lichtkleur (2700 tot 3000 Kelvin), terwijl (wit)vis er juist aantrekkelijker en verser uitziet door koel wit licht. 


In bijvoorbeeld kledingwinkels wordt warme verlichting aangeraden. Een warmere kleurtemperatuur geeft klanten een gezondere en bruine uitstraling, waardoor zij een kledingstuk sneller mooi vinden en geneigd zijn het te kopen. Hou er wel rekening mee dat je voldóende licht biedt, de klant moet de kleding wel goed kunnen zien en beoordelen. Bij bedrijfsverlichting.nl zijn er voor bijvoorbeeld een bakkerij speciale modules te krijgen, om zo het beste uit de verlichting te halen. 

Bij ons uitgebreide aanbod op onze website, kun je in het linkermenu zoeken op kleurtemperatuur en zelfs op het type retail. Uiteraard voorzien we je ook heel graag van persoonlijk advies. Bij vragen, bel of mail ons!

Lichtadviseur geeft advies over verlichtingLichtadviseur geeft advies over verlichting

Advies op maat!

Vragen?

Heb je vragen of wil je graag zelf een project starten met ons? Neem dan contact met ons op!

Check Reactie binnen één werkdag

Check Gratis lichtadvies van lichtexperts

Delen

Gerelateerde posts

Gerelateerde producten

Copyright © 2013-heden Magento. Alle rechten voorbehouden.