• Gratis verzending vanaf €100 ex. btw
  •  Deskundig lichtadvies op maat
  •  Uitsluitend A-merken
  •  Tot 7 jaar fabrieksgarantie

UGR-waarde: Wat is het?

Lichthinder is een cruciale factor om rekening mee te houden tijdens de aanschaf van verlichting. Iets dat hier direct invloed op heeft, is de UGR waarde. UGR waarde is een veelvoorkomende term in de verlichting, maar waar staat deze term voor, wat houdt het precies in en wat maakt UGR zo belangrijk voor het creëren van een comfortabele sfeer in de ruimte? Wij leggen het uit.

In een notendop

Wat is UGR-waarde?

De UGR-waarde geeft de lichthinder van verlichtingsarmaturen aan. Een lagere UGR-waarde betekent minder lichthinder en dus meer comfort. Deze specificatie is voornamelijk belangrijk voor ruimtes waar werknemers langere tijd (achter een beeldscherm) werken. Denk aan kantoren, scholen, tekenkamers, maar ook fijn industrieel werk.

UGR waarde: wat is UGR?

UGR staat voor Unified Glare Rating. Deze waarde geeft aan in welke mate armaturen en lichtbronnen lichthinder veroorzaken, dit wordt dus per verlichtingsarmatuur vastgesteld. De UGR waarde geeft een richtlijn en bepaalt hoe waarschijnlijk het is dat iemand in een bepaalde ruimte, last heeft van verblinding door de verlichting.

UGR waarde: berekening

Het berekenen van de UGR waarde in een ruimte kan complex zijn. Zo moet er rekening worden gehouden met meerdere aspecten. Zo wordt de UGR waarde berekend op basis van onder andere de volgende punten:

  • De helderheid en positie van de lichtbronnen.
  • De reflectie van oppervlakken en objecten.
  • De ruimte, kijkrichting en positie van de waarnemer.

Deze berekening focust zich op het contrast tussen lichtbronnen en hun omgeving, maar ook op de spreiding van licht in de ruimte. De UGR-waarde is een specificatie waarmee rekening moet worden gehouden tijdens het maken van een lichtplan.

Hoe belangrijk is de UGR waarde?

De UGR-waarde is vooral belangrijk voor werkplekken waar werknemers lange tijd (achter een beeldscherm) werken. Voorbeelden hiervan zijn kantoren, scholen, tekenkamers, werkplekken voor fijn industrie werk en vergelijkbare binnenruimtes. Onze lichtadviseurs houden rekening met de UGR-waarde en creëren daarmee altijd een lichtervaring die comfortabel is voor werknemers. Dit helpt bij het verminderen van vermoeidheid van de ogen en het verhogen van de algehele productiviteit. De UGR schaal loopt van 10 tot 30; lagere waarden betekenen minder verblinding en dus een comfortabelere ervaring. Hoe lager de UGR waarde, des te minder lichthinder wordt ervaren.

In sommige ruimtes, bijvoorbeeld in kantoren, geldt de Arbo-norm of zelfs een BREEAM-certificering. De Arbo-norm verwijst naar de regelgeving op het gebied van arbeidsomstandigheden in Nederland, vaak aangeduid als de Arbowet. Een BREEAM-certificering beoordeelt een gebouw op diverse duurzaamheidsaspecten, zoals energiegebruik, waterbeheer, vervuiling, transport, materialen, afval, gezondheid en welzijn. In dit geval is de UGR waarde extra belangrijk, omdat het ook achteraf getoetst gaat worden. Er moet dus met lichtberekeningen of specificaties van de armaturen vooraf aangetoond worden dat het volstaat. Hoewel de Arbo-norm en BREEAM-certificering verschillende doelen hebben, komen ze wel overeen in hun streven naar het verbeteren van de kwaliteit van de werk- en leefomgeving.

Benieuwd naar de mogelijkheden?

Door onze jarenlange ervaring geven wij snel lichtadvies op maat. Onze lichtadviseurs hebben ervaring met uiteenlopende projecten, zoals: kantoren, winkels, horecazaken, bedrijfshallen en residentiële oplossingen. Meer weten? Neem dan contact met ons op!

Benieuwd naar de mogelijkheden?

Door onze jarenlange ervaring geven wij snel lichtadvies op maat. Onze lichtadviseurs hebben ervaring met een breed scala aan projecten, zoals: kantoren, winkels, horecazaken, bedrijfshallen en woningen.

UGR waarde: advies UGR waarden per ruimte

Per ruimte geldt een andere UGR waarde. Deze zijn dus niet voor elke ruimte hetzelfde. Maar wat betekenen de verschillende UGR waarden?

  • UGR < 19 wordt beschouwd als laag en heeft een lage verblinding.
  • UGR tussen 19 en 22 wordt gezien als acceptabel voor de meeste omgevingen. Echter niet in elke omgeving. Zo adviseren we voor kantoren altijd UGR <19. Dit voorkomt verblinding en vermoeidheid onder werknemers.
  • UGR > 22 heeft een gemiddelde verblindingsgraad en is voldoende voor fijn industrieel werk of algemene verkeersruimtes.

Welke UGR waarde geldt voor welke ruimte? Wij zetten het voor je op een rijtje.

Tabel: UGR-waarden per ruimte

Tekenkamers UGR <16
Kantoren UGR <19
Scholen UGR <19
Winkels Kan variëren tussen UGR <19 en UGR <25
Openbare ruimtes zoals stations Kan variëren tussen UGR <19 en UGR <25
Fijn industrieel werk UGR <22
Gemiddeld industrieel werk UGR <25
Archief, trappen en liften UGR <25
Algemene verkeersruimtes en gangen UGR <28

De UGR waarde, voluit Unified Glare Rating, speelt een essentiële rol in het creëren van visueel comfortabele ruimtes door de mate van verblinding door verlichting te bepalen. Deze waarde varieert van 10 tot 30 en is cruciaal bij het verlichten van werkplekken. Vooral in ruimtes waar mensen veel tijd doorbrengen, zoals kantoren en scholen, is dit belangrijk. Door rekening te houden met diverse factoren zoals lichtintensiteit, de positie van lichtbronnen en de reflectie van oppervlakken, helpt de UGR waarde bij het minimaliseren van oogvermoeidheid en het verbeteren van de algehele productiviteit. In omgevingen waar de Arbo-norm of BREEAM-certificering van toepassing is, is de UGR waarde des te belangrijker, aangezien deze normen ook het welzijn van werk- en leefomgevingen benadrukken. De aanbevolen UGR waarden variëren afhankelijk van de specifieke behoeften en functies van verschillende ruimtes.

Lichtadviseur geeft advies over verlichtingLichtadviseur geeft advies over verlichting

Advies op maat!

Vragen?

Heb je vragen of wil je graag zelf een project starten met ons? Neem dan contact met ons op!

Check Reactie binnen één werkdag

Check Gratis lichtadvies van lichtexperts

Delen

Gerelateerde posts

Copyright © 2013-heden Magento. Alle rechten voorbehouden.