De badkamer: een variatie aan verlichting

  • Geplaatst op
  • Door Kelly Bakker
De badkamer: een variatie aan verlichting

De badkamer: een variatie aan verlichting

 

Het komt nog regelmatig voor dat de badkamer laag op het prioriteitenlijstje staat – ten opzichte van andere ruimtes in huis - als het gaat om verlichting. Maar badkamers worden qua oppervlakte steeds groter en vervullen een belangrijkere rol in ons dagelijks leven. De juiste verlichting is daarom belangrijk om het meeste uit de ruimte te halen.

 

Een badkamer heeft vaak verschillende functies. Enerzijds dient het als ontspanningsruimte voor schoonheidsrituelen, een bad of lange douchesessie. Maar het is ook de plek waar we onze tandenpoetsen, scheren, onze haren in model brengen, make-up aanbrengen en soms zelfs de krant lezen. Je wilt er niet alleen sfeer creëren maar ook functioneel licht hebben, bijvoorbeeld bij de spiegel(s). Om te beginnen, kun je kijken naar de typen verlichting.

 

Algemene verlichting

Allereerst is er de algemene verlichting of basisverlichting. Dit is de verlichting die is aangesloten op de hoofdschakelaar. Deze verlichting is bedoeld om de hele badkamer te verlichten en dient vooral om goed zicht te geven. Meestal wordt dit gedaan met een aantal inbouwspots of een centrale armatuur. Het is bij het aanbrengen belangrijk dat je voorkomt dat je niet op bepaalde plekken rechtstreeks in het licht kijkt. Een spot of hoofdarmatuur moet dus niet precies boven je hoofd in bad of de douche komen te hangen.

 

Taakverlichting

Taakverlichting is met name nodig boven de wastafel. Hier voeren we namelijk verschillende taken uit die licht behoeven, zoals het aanbrengen van make-up en scheren. Het is goed om in elk geval twee inbouwspots symmetrisch naast, boven of op de spiegel aan te brengen, waarvan er een links en de ander rechts van het gezicht wordt geplaatst. Zo kun je allebei de kanten van je gezicht goed zien en vallen er geen ongewenste schaduwen.

 

Sfeerverlichting

De afgelopen jaren zijn we steeds meer tijd gaan spenderen in de badkamer. We beschouwen de ruimte als ons persoonlijke wellnessresort, waar we de tijd nemen om te ontspannen en bijpassende beautyrituelen uit te voeren. Om zo’n sfeer te creëren, heb je sfeerverlichting, ofwel accentverlichting, nodig. De lichtsterkte van de sfeerverlichting is over het algemeen minder sterk dan van de algemene verlichting. Onder sfeerverlichting vallen bijvoorbeeld inbouwspots boven de voor- en achterkant van het bad, boven de douche en led-strips. Led-strips in de badkamer kunnen bijvoorbeeld worden aangebracht onder de spiegel, zwevende kastjes onder de wastafel of het bad.

 

Overige tips voor badkamerverlichting:

  • Let op veiligheid: De badkamer is een vochtige ruimte, bepaalde gedeeltes nog wat meer dan de ander. Om defecten en gevaarlijke situaties te voorkomen, moet je er daarom voor zorgen dat een spot of armatuur een bepaalde IP-waarde heeft. Die waarde bepaalt in hoeverre een elektrisch apparaat bestendig is tegen vocht en stof. Bij led-inbouwspots voor toepassingen in vochtige ruimtes, moeten spots een IP44 rating hebben. Met deze rating is het armatuur namelijk spatwaterdicht.
  • Voeg dimmers toe: voor een snelle douchebeurt of het poetsen van je tanden heb je geen sfeerverlichting nodig. Maar het is wel heel prettig als je wat langer in de badkamer bent, bijvoorbeeld om uitgebreid in bad te gaan. Om flexibel te kunnen zijn in je verlichting en het af te stemmen op je behoeftes, zijn goede (led-)dimmers onmisbaar.
  • Kies voor led-verlichting: Led is niet alleen een goede keuze als het gaat om energiebesparing, maar ook vanwege haar specifieke eigenschappen. Led-verlichting wordt niet warm en is vochtbestendig. Daardoor gaan ze minder snel kapot. Led-lampen zijn tegenwoordig verkrijgbaar in veel verschillende kleuren en kunnen bovendien gedimd worden.
  • Overdrijf niet maar doe ook niet te weinig: Het is geen goed idee om tientallen spots en armaturen aan te brengen uit angst dat de badkamer anders niet goed verlicht wordt. Een overdaad aan licht maakt je badkamer alleen maar ongezelliger en kleiner. Te weinig verlichting is echter ook niet gewenst. Om een goede balans te creëren is het ten eerste belangrijk om goed naar de (grootte van) de ruimte te kijken. En ook hier geldt: dimmers zijn belangrijk.

 

Bent u ook benieuwd naar welke verlichting het beste in uw badkamer past? Neem dan snel contact met ons op! 

 

[powr-form-builder id="f7559a5d_1569993252"]

 

Onze merken

Samengesteld op basis van kwaliteit en duurzaamheid.

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »