De scherpste online prijzen
Deskundig lichtadvies op maat
Uitsluitend A-merken
Woningverlichting: een leidraad

Woningverlichting: een leidraad

Bij het inrichten van een huis denk je in de eerste plaats misschien aan zaken als meubels, de vloer, verf, gordijnen en accessoires. Verlichting is echter minstens net zo belangrijk; het is niet alleen sfeerbepalend maar ook functioneel. Er zijn duizend en één manieren om je woning te verlichten. In deze blog zetten we uiteen waar je rekening mee kunt houden en wat op dit moment de trends zijn. 

Een lichtplan maken 

Om echt goed voorbereid aan de slag te gaan, kan het zinvol zijn om een lichtplan te (laten) maken. Dit kan voor het hele huis, maar ook voor een specifieke ruimte. In het lichtplan wordt onder andere verwerkt waar welke lichtpunten en LED-armaturen komen, afgestemd op jouw voorkeuren en beschikbare budget. Een lichtplan wordt aan de hand van meerdere facetten bepaald; er wordt onder andere rekening gehouden met de lichtinval, de afmeting van de woning en de indeling. De plek van de meubels wordt er dus ook in opgenomen, zodat je een duidelijker beeld krijgt van waar je wel en geen verlichting nodig hebt.

Verlichting bepalen 

Als je verlichting uitkiest voor je woning, gaat het niet alleen om de lamp of het armatuur zelf. Je maakt ook keuzes over de armaturen, de gewenste lichtkleur en de verlichtingssterkte. Je kunt je daarbij laten leiden door een aantal factoren: het type verlichting, de verlichting per kamer en de beoogde sfeer. In de keuken heb je doorgaans andere verlichting nodig dan in de slaapkamer. Daar kun je je keuzes op afstemmen. Goede verlichting is een uitgebalanceerde mix tussen basisverlichting, sfeerverlichting en functionele verlichting. Woningverlichting is grofweg in te delen in deze vier categorieën:

 

 • Algemene verlichting: verlicht de ruimte egaal
 • Indirecte verlichting: wandlichten zonder rechtstreekse uitstraling
 • Accentverlichting: verlicht gericht om een effect te versterken of iets extra uit te lichten
 • Decoratieve verlichting: designlampen om een bepaalde uitstraling te realiseren

Een voorbeeld: de woonkamer 

In veel gevallen is de woonkamer het middelpunt van een huis. Je ontspant er, kijkt er tv, ontvangt er bezoek en eet er. Dat betekent vaak dat je in de woonkamer over het algemeen verschillende soorten verlichting nodig hebt. Je wilt lampen en armaturen die zorgen voor een fijne huiselijke sfeer en overzicht, maar ook een lamp om bijvoorbeeld een boek te kunnen lezen. Ook kan het zijn dat je bepaalde zaken wilt uitlichten, zoals bijvoorbeeld je boekenkast of een schilderij. Er zal hoogstwaarschijnlijk een combinatie ontstaan tussen spots, wand- en plafondverlichting, vloerverlichting en tafelverlichting.

Trends 2019: 

Kijken we naar trends, dan zie je vooral verschuivingen in de lampen; armaturen en verschillende lichtvarianten zijn minder gevoelig voor trends. Trends die we momenteel veel zien in lampenwereld zijn:

 

 • Draadlampen
  Er zijn momenteel veel lampen met een opengewerkte verlichting van draadstaal te vinden. Deze geven de ruimte een modern, clean uiterlijk. Bijkomende sfeerbepaler is dat je hiermee vaak een mooi lichtspel op de muur of het plafond krijgt.
 • LED-strips
  Kijk maar eens rond in designbladen en je zult overal accentverlichting in de vorm van LED-strips met hoogwaardige aluminium profielen tegenkomen.
 • Goudkleurige lampen
  Goud is momenteel helemaal hot en past gek genoeg in bijna elk interieur.
 • LED trimless inbouwspots
  Ook armaturen zonder rand zijn momenteel in. Hierdoor kunnen deze zeer fraai in een stucplafond worden verwerkt.
 • Natuurlijke materialen
  We zien ook veel lampen gemaakt van hout of bamboe. Deze geven een zachtere en natuurlijke uitstraling aan een interieur.
 • LED up- en downlighters
  Een trend die al een tijdje gaande is, zijn wandlampen die zowel naar boven als onder schijnen. Deze zijn vaak gemaakt van die-cast aluminium en beschikbaar in verschillende vormen en kleuren.

 

Hulp nodig bij het kiezen van woningverlichting? De specialisten van Bedrijfsverlichting.nl komen graag langs om de situatie te bekijken en samen met u een lichtplan op te stellen. Of het nu gaat om enkele spots, of de verlichting van de complete woning, we denken graag met u mee over een passend lichtplan. Neem gerust contact met ons op of kijk eens bij de door ons gerealiseerde woningprojecten. 

Neem contact met ons op
Laat een vraag of opmerking achter en wij zullen hier zo spoedig mogelijk op terugkomen.
Delen

Gerelateerde posts

Gerelateerde producten

Search engine powered by ElasticSuite Copyright © 2013-heden Magento. Alle rechten voorbehouden.