• Gratis verzending vanaf €100 ex. btw
  •  Deskundig lichtadvies op maat
  •  Uitsluitend A-merken
  •  Tot 7 jaar fabrieksgarantie

IP44, IP65: Wat is IP waarde?

IP20 stofdicht, IP44 spatwaterdicht, IP65 waterdicht: wat betekent het?

De IP-waarde is een veelvoorkomende term in LED verlichting, maar wat betekent het precies? De letterlijke betekenis is Ingress Protection, ook wel de IP beschermingsklasse. Met deze waarde wordt de bestendigheid tegen water en stof aangegeven. De IP waarde bestaat altijd uit twee cijfers. Het eerste en tweede cijfer hebben ieder een eigen IP betekenis. Het eerste cijfer geeft aan of het armatuur bestand is tegen stof, het tweede cijfer geeft de bescherming tegen water aan. Voor het eerste cijfer geldt dat de hoogste classificatie een 6 is (IP6x), voor het tweede cijfer is de hoogste classificatie een 9 (IPx9).

Laten we IP20 als voorbeeld gebruiken. De 2 staat in dit geval voor de bestandheid tegen stof. Een 2 betekent dat het armatuur is beschermd tegen voorwerpen groter dan 12,5 mm. Het tweede cijfer is 0. Dit betekent dat het armatuur helemaal niet waterdicht is.

Advies over IP waarde

De juiste IP-waarde is afhankelijk van de situatie. Onder andere de positie, het type armatuur en de ruimte spelen een belangrijke rol. In dit artikel worden een aantal vuistregels omschreven. Twijfel je over de juiste IP-waarde? Wij hebben jarenlange ervaring met LED verlichting en de bijbehorende IP waardes. Neem vrijblijvend contact met ons op voor lichtadvies op maat. Onze lichtadviseurs denken graag mee over de juiste IP waarde voor jouw project.

Veelgebruikte termen

IP waarde in vogelvlucht

Veelvoorkomende IP waarden

De IP klasse wordt naast LED verlichting ook voor andere productgroepen gebruikt. Hierdoor zijn veel verschillende IP-waardes mogelijk. Hieronder vind je de meestvoorkomende:

  • IP20 betekenis: Dit houdt in dat het armatuur is beschermd tegen objecten groter dan 12,5 mm (IP2x). De verlichting is stofdicht, maar kan niet tegen water (IPx0); Bekijk onze binnenverlichting
  • IP40 betekenis: Het armatuur is bestand tegen voorwerpen groter dan 1 mm (IP4x), maar is niet beschermd tegen water (IPx0); Bekijk onze binnenverlichting
  • IP44 betekenis: Het armatuur is beschermd tegen voorwerpen groter dan 1 mm (IP4x), daarnaast is het armatuur ook beschermd tegen spatwater (10 liter per minuut) uit alle richtingen (IPx4). Dit maakt IP44 geschikt voor buiten gebruik; Bekijk onze badkamerverlichting en buitenverlichting
  • IP54 betekenis: Het armatuur is goed bestand tegen stof (IP5x) en is bestand tegen spatwater (10 liter per minuut) uit alle richtingen (IPx4). Dit maakt IP54 geschikt voor buiten gebruik; Bekijk onze badkamerverlichting en buitenverlichting
  • IP55 betekenis: Het armatuur is goed bestand tegen stof (IP5x) en is bestand tegen krachtige waterstromen (IPx5). Hierdoor is het armatuur geschikt voor buiten gebruik; Bekijk onze badkamerverlichting en buitenverlichting
  • IP65 betekenis: Het armatuur is volledig beschermd tegen stof (IP6x) en is bestand tegen een krachtige waterstroom (IPx5); Bekijk onze badkamerverlichting en buitenverlichting
  • IP66 betekenis: Het armatuur is volledig stofvrij (IP6x) en waterbestendig tot 100 liter per minuut (IPx6); Bekijk onze badkamerverlichting en buitenverlichting
  • IP67 betekenis: Het armatuur is volledig beschermd tegen stof (IP6x) en kan tijdelijk (max. een half uur) in ondiep onderwater (max. 1 meter) worden toegepast (IPx7); Bekijk onze badkamerverlichting en buitenverlichting
  • IP68 betekenis: Het armatuur is volledig beschermd tegen stof (IP6x) en kan onderwater worden toegepast (IPx8). Met een IP waarde van 68 is het armatuur drukwaterdicht en kan deze ook dieper onderwater worden toegepast; Bekijk onze badkamerverlichting en buitenverlichting

Benieuwd naar de mogelijkheden?

Door onze jarenlange ervaring geven wij snel lichtadvies op maat. Onze lichtadviseurs hebben ervaring met uiteenlopende projecten, zoals: kantoren, winkels, horecazaken, bedrijfshallen en residentiële oplossingen. Meer weten? Neem dan contact met ons op!

Benieuwd naar de mogelijkheden?

Door onze jarenlange ervaring geven wij snel lichtadvies op maat. Onze lichtadviseurs hebben ervaring met een breed scala aan projecten, zoals: kantoren, winkels, horecazaken, bedrijfshallen en woningen.

Welke IP classificatie voor buiten, badkamer of binnen?

De juiste IP waarde hangt af van de positie van het armatuur. Als het armatuur in een droge ruimte wordt toegepast waar geen kans is op vochtigheid, dan is in de meeste gevallen IP20 voldoende. Dit geldt voor de meeste woonkamers, gangen, slaapkamers, kantoren en andere niet-vochtige ruimtes. In vochtige ruimtes zoals badkamers, keukens en buiten adviseren wij IP44, IP54 of IP65. Deze IP classificaties zijn spatwater- of waterdicht. De juiste IP-waarde is afhankelijk van de positionering van het armatuur.

Wat is IP20? Stofdichte lampen voor binnen

IP20 is geschikt voor gebruik in droge ruimtes. Armaturen met IP20 zijn stofvrij en daarmee geschikt voor het toepassen in huiskamers, slaapkamers en andere niet-vochtige binnenruimtes. Mocht de LED verlichting niet in aanraking komen met water, dan is IP20 de juiste keus.

Wat is IP44 en IP54? Buitenlampen, badkamerlampen en spatwaterdicht

Armaturen met een IP 44 en IP 54 zijn alleen spatwaterdicht. Dit is geschikt voor onder andere boven een wastafel en 200cm boven een badkuip of naast een douchecabine. IP44 en IP54 zijn ook geschikt voor buiten. IP 44 en IP 54 zijn geschikt voor ruimtes waar de verlichting alleen met waterspetters of regen in aanraking komt. Mocht het armatuur in aanraking komen met grote hoeveelheden water, dan is het verstandig om te kiezen voor IP 65. IP54 en IP44 lampen zijn namelijk niet waterdicht, enkel spatwaterdicht. In veel situaties kan IP54 en IP44 als buitenlamp worden gebruikt, maar ons advies is meestal IP65.

Wat is IP65? Badkamerlampen en waterdichte buitenlampen

Mochten de armaturen direct boven een bad of in een douche worden geplaatst, dan komt de verlichting regelmatig in contact met water. In deze situatie adviseren wij IP65 waterdicht. De betekenis van een IP65 lamp is dat het armatuur waterdicht en bestand tegen een krachtige waterstroom is. IP 65 lampen adviseren wij ook voor buitenverlichting, zoals gevelverlichting of grondspots. Als de armaturen in contact komen met regen en grote hoeveelheden water dan dienen de armaturen hier goed tegen bestand te zijn, IP65 is dan een goede optie.

Wat is IP67 en IP68? Drukwaterdicht en geschikt voor onderwater

Wordt de verlichting onderwater toegepast? Dan houdt dit meestal in dat het armatuur constant in aanraking is met water. De IP-waarde dient dan minimaal IP67 of IP68 te zijn. De juiste IP-waarde is afhankelijk van de hoeveelheid waterdruk het armatuur onderwater ervaart. Als de verlichting dieper dan één meter onderwater wordt toegepast, dan ervaart het armatuur waterdruk en is IP 68 de betere optie. Voor veel situaties is IP 67 ook geschikt. Zo zijn de waterdichte LED strips in ons assortiment IP67, en deze passen we regelmatig toe onderwater. De juiste IP-waarde is dus afhankelijk van de toepassing en het armatuur. De betekenis van IP67 is waterdicht en IP68 betekent drukwaterdicht.

Is er twijfel over de juiste IP-waarde? Neem dan contact met ons op! Onze lichtadviseurs zijn ervaren in LED verlichting voor badkamers, buiten en onderwater. Met deze expertise helpen we graag verder!

Waar staat IP voor?

De letterlijke vertaling van IP is Ingress Protection. De betekenis van IP waarde is dan ook de beschermingsgraad. Met de IP waarde wordt aangegeven in welke mate de lamp bestand is tegen stof en water. De juiste IP-waarde is afhankelijk van de situatie. Zo speelt de positie, de ruimte en de vochtigheid van de ruimte mee. De geschikte IP-waarde voor waterdichte LED verlichting voor een vijver is natuurlijk anders dan de benodigde IP-waarde in een droge ruimte. Over het algemeen gelden onderstaande regels.

Is er een kans dat de verlichting regelmatig in aanraking komt met spetters, zoals buiten of in de badkamer? Kies dan voor een lamp met minimaal IP44 of IP54. De lamp is dan spatwaterdicht en kan in de badkamer, als buitenmuur verlichting of als buitenlamp onder overkapping worden toegepast. Wordt de lamp vaak blootgesteld aan grote hoeveelheden water, zoals in de douche of onderwater? Kies dan voor IP67 of IP68 classificatie. De lamp is dan waterdicht of drukwaterdicht. Is dit niet het geval en wordt de verlichting toegepast in een droge ruimte? Dan is IP20 voldoende. De verlichting is dan stofdicht.

Lichtadviseur geeft advies over verlichtingLichtadviseur geeft advies over verlichting

Advies op maat!

Vragen?

Heb je vragen of wil je graag zelf een project starten met ons? Neem dan contact met ons op!

Check Reactie binnen één werkdag

Check Gratis lichtadvies van lichtexperts

Delen

Gerelateerde posts

Copyright © 2013-heden Magento. Alle rechten voorbehouden.