Sportveldverlichting: waarom LED een goede keus is

  • Geplaatst op
  • Door Kelly Bakker
Sportveldverlichting: waarom LED een goede keus is

Gelukkig mogen we sinds kort weer met de nodige vrijheid sporten. Dat betekent dat de hockey-, voetbal-, tennis- en andere sportvelden weer dagelijks gevuld zijn met actievelingen. Een sportaccommodatie, of deze nou binnen of buiten is, kan niet zonder de nodige verlichting. Anderzijds is de verlichting vaak ook de grootste kostenpost voor een vereniging. Mocht jouw club nog niet overgestapt zijn op LED-verlichting dan leggen we je in deze blog graag uit waarom het nú tijd is om dat wel te doen.

 

Voordelen LED-sportverlichting

LED-sportverlichting heeft een aantal belangrijke voordelen. Allereerst natuurlijk de meest voor de hand liggende: met LED-verlichting bespaar je energie (tot wel 50%) en heb je een lagere energierekening. Het rendement van huidige LED-verlichting neemt nog altijd toe. Er is bovendien vaak nog sprake van aanvullende energiebesparing omdat je LED-aramaturen kunt dimmen tot de gewenste sterkte. De lampen zijn ook snel aan- en uit te schakelen. Staat er dus even niemand op het veld of op de baan? Dan kan de lamp direct uit. Dat kan vooral voor tennisverenigingen, waarbij leden zelf tijden kunnen bepalen om de baan op te gaan, gunstig uitpakken. En vergis je niet in de kwaliteit; de lichtopbrengst van goede LED-verlichting is beter dan traditionele verlichting en geeft daarnaast een hoge gelijkmatigheid aan licht. Dat komt de sportervaring alleen maar ten goede.


Een ander pluspunt is dat LED-verlichting langer mee gaat dan conventionele verlichting. We hebben het dan over meer dan 50.000 branduren! Wat zeker voor sportverenigingen een groot voordeel is, is dat daardoor ook de frequentie van het onderhoud en de bijbehorende kosten daarvan minder worden. Er is geen lampenwissel meer nodig én bestaande infrastructuren van de meeste sportvelden kunnen gewoon gebruikt worden voor het installeren van LED-armaturen.

 

Let op het aantal branduren
LED-verlichting betaalt zich vooral uit bij intensief gebruik, dus laten we zeggen meer dan 1500 branduren per jaar. Velden met kunstgrans en ‘all weather’ ondergronden hebben dus de meeste baat bij LED-verlichting. Voor binnensportvelden is LED-verlichting zeker interessant, aangezien het aantal branduren daar vaak nog een stuk hoger ligt.

 

Subsidie

Net zoals de overheid van bedrijven en nieuwe woningen verlangt dat ze steeds duurzamer worden, geldt dat ook voor sportaccommodaties. Ook gemeentes houden dat steeds meer een vinger aan de pols als het gaat om het energieverbruik van verenigingen. Sinds begin 2019 is de BOSA-regeling (Stimulering bouw en onderhoud van sportaccommodaties) hiervoor van kracht. Dat houdt in dat amateursportorganisaties subsidie kunnen aanvragen voor de bouw, het onderhoud en het beheer van sportaccommodaties. Deze regeling subsidieert 20% van de kosten van de geplande activiteiten. Gaat het echter om energiebesparende maatregelen, dan komt een accommodatie in aanmerking voor aanvullende subsidie. Kies je voor LED-verlichting die voldoet aan alle voorwaarden, dan krijg je in 2020 ongeveer 30% van de kosten gesubsidieerd. Het gaat dan om LED-verlichting met een lichtstroom van tenminste 100 Lumen per Watt.  Heb je bijvoorbeeld een armatuur met 140 lumen per Watt die meer dan 2000 uren per jaar brandt, dan kan de investering al in twee jaar worden terugverdiend.

 

Kortom, kiezen voor LED-verlichting is alleen maar een win-winsituatie voor een (amateur)sportvereniging. Natuurlijk vereist de overstap op LED-verlichting ook enige investering, maar de terugverdientijd wordt steeds korter en de levensduur en lichtopbrengst alleen maar beter. Bedrijfsverlichting.nl heeft verschillende LED-armaturen in haar assortiment die geschikt zijn voor sportveldverlichting.

 

Mocht het voor jouw sportvereniging niet haalbaar zijn om alle armaturen te vervangen voor LED-armaturen? Dan is het leasen van LED-verlichting wellicht nog een optie. We vertellen je graag meer over alle mogelijkheden die we te bieden hebben!

 

 

[powr-form-builder id="f7559a5d_1569993252"]

Onze merken

Samengesteld op basis van kwaliteit en duurzaamheid.

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »