Het belang van goede winkelverlichting

  • Geplaatst op
  • Door Kelly Bakker
Het belang van goede winkelverlichting

Het belang van goede winkelverlichting

 

Een van de belangrijkste onderdelen voor de uitstraling en de marketing van een winkel, is de verlichting. Het heeft zowel een functioneel (bijvoorbeeld voor het uitlichten van producten) als een esthetisch doel: je creëert een bepaalde sfeer waarmee je klanten de winkel in kunt krijgen en ze daar langer kunt houden.  

Als het gaat om winkelverlichting, dan zijn er heel veel mogelijkheden. Er wordt in winkels tegenwoordig vaak uitsluitend gebruikgemaakt van LED-verlichting, waarmee je niet alleen veel kanten op kunt, maar ook energie bespaart. Soms gaat het om enkele gerichte spots, soms om een volledig lichtplan. De keuze voor verlichting is onder andere afhankelijk van het type winkel, de oppervlakte en de producten.  

Welke soorten verlichting voor een winkel zijn er allemaal? 

 

Algemene winkelverlichting: 

Het succesvol maken van een winkel begint bij stap één: het binnenhalen van klanten. De juiste winkelverlichting kan helpen om klanten over de drempel te trekken. Verlichting in de winkel laat ten eerste zien dat de winkel open is, maar kan ook een bepaalde looproute stimuleren, een specifieke sfeer creëren en verschillende producten uitlichten. Welke en hoeveel verlichting je aanbrengt, hangt af van het type winkel; een slagerij heeft logischerwijs ander licht nodig dan een kledingwinkel. 

 

Etalageverlichting: 

De etalage is als het ware het visitekaartje van je winkel; het is het eerste wat klanten zien als ze voorbijlopen. Uiteraard is de aankleding van de etalage belangrijk, maar de verlichting speelt ook een grote rol. Je kunt er klanten mee verleiden en licht maakt een etalage levendig. Het creëert een bepaalde sfeer en kan ook worden ingezet om bepaalde effecten, zoals een luxe gevoel, te bewerkstelligen. Voor goede etalageverlichting moet je op de volgende punten letten: 

 

  • Zorg voor voldoende licht: de consument moet kunnen zien om wat voor winkel het gaat;
  • Maak gebruik van goede kunstverlichting; dit voorkomt hinderlijke spiegeleffecten; 
  • Houd rekening met dag en avond; op de dag is vaak meer licht in de etalage nodig dan ’s avonds; 
  • Denk ook aan de stand van de zon; hoe meer zon er op de etalage schijnt, hoe meer kunstverlichting nodig is om de etalage eruit te laten springen. 

 

Paskamerverlichting: 

In het geval van een kleding- of sportwinkel, is de paskamerverlichting heel belangrijk. Het merendeel van de klanten (zo’n zestig procent) maakt in de paskamer namelijk een definitieve keuze voor aankoop. Het is van belang dat de klant zichzelf van zijn beste kant ziet, maar dat de kleding ook op de juiste manier weergegeven wordt. Goede paskamerverlichting zorgt ervoor dat kleuren en materialen beter zichtbaar zijn. Bij paskamerverlichting moet je onder andere rekening houden met de felheid van het licht, maar ook met waar het licht vandaan komt. Een spot van bovenaf kan, indien deze niet fel genoeg is, schaduwen op het gezicht van de klant leggen. Licht van voren is in dat geval beter, maar dit moet wel goed gedoseerd worden. LED-verlichting is veelzijdig en geeft de mogelijkheid om verschillende lichtsituaties te creëren. De keuzes die je hierin maakt, zijn helemaal afhankelijk van het type winkel en de sfeer die je in de paskamer wilt creëren. Gaat het om functionaliteit of toch meer om de uitstraling?  

 

Vitrineverlichting: 

Iets heel anders, maar minstens net zo belangrijk, is de verlichting in een vitrine. Winkels die gebruikmaken van vitrines, doen er goed aan hier ook enige aandacht aan te besteden. In de vitrine draait alles om de producten die erin uitgestald staan, dus het is belangrijk dat de verlichting ervoor zorgt dat de producten goed te zien zijn. Stel je maar eens voor dat je bij een juwelier bent om een horloge te kopen. Als je niet alle details van een horloge kunt zien, is de kans groot dat je daar niet voor kiest. Ook voor vitrineverlichting zijn verschillende geschikte producten te vinden. 

 

Hulp nodig bij het kiezen van winkelverlichting? De specialisten van Bedrijfsverlichting.nl komen graag langs om de situatie te bekijken en samen met u een lichtplan op te stellen. Of het nu gaat om enkele spots, of de verlichting van de complete winkel, we denken graag met u mee over een passend lichtplan. Neem gerust contact met ons op of kijk eens bij de door ons gerealiseerde winkelprojecten. 

 

[powr-form-builder id="f7559a5d_1569993252"]

Onze merken

Samengesteld op basis van kwaliteit en duurzaamheid.

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »