Ondernemer binnenkort verplicht energiebesparingen te registeren

  • Geplaatst op
  • Door Kelly Bakker
Ondernemer binnenkort verplicht energiebesparingen te registeren

Ondernemer binnenkort verplicht energiebesparingen te registeren

 

Veel ondernemers in Nederland dragen bij aan het gezamenlijke doel om ons land duurzamer te maken. Niet alleen omdat ze dat zelf willen, ook omdat het moet volgens de Wet Milieubeheer. Binnen die wet is dit jaar het een en ander veranderd. De wijzigingen gelden overigens niet voor iedereen.

 

Wetgeving. Grote kans dat het niet een van je favoriete zaken is om je als ondernemer mee bezig te houden. Toch is het verstandig de komende tijd aandacht te schenken aan de veranderde regelingen omtrent de Wet Milieubeheer.

 

Wat is de Wet Milieubeheer?

Deze wet is de belangrijkste milieuwet die we in Nederland kennen en bestaat al sinds de jaren negentig. In tegenstelling tot wat veel mensen denken is niet de eigenaar van vastgoed verantwoordelijk voor het naleven deze wet, maar de gebruiker ervan. Sinds een paar jaar maakt de Energiebesparingsplicht onderdeel uit van deze wet. Dit onderdeel verplicht instellingen en bedrijven om energiebesparende maatregelen te nemen. Het gaat om maatregelen die een terugverdientijd van vijf jaar of minder hebben. Vanaf juli 2019 wordt de wet uitgebreid met de zogenoemde Informatieplicht. Zo’n 125.000 bedrijven en instellingen moeten vanaf dan in het eLoket van RVO.nl geregistreerd hebben welke energiebesparende investeringen gedaan zijn.

 

Voor wie geldt de informatieplicht?

Niet elk bedrijf of elke instelling is verplicht om aan de Informatieplicht te voldoen. Allereerst moet je Wm-inrichting per jaar vanaf 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m3 aardgas of een equivalent daarvan verbruiken. Is dat het geval? Dan kun je met het stappenplan informatieplicht energiebesparing van de RVO bepalen of je Wm-inrichting onder de informatie- en energiebesparingsplicht valt.

 

Hoe kun je als bedrijf meer energie besparen?

Er zijn verschillende mogelijkheden te bedenken om binnen je bedrijf energie te besparen. In veel gevallen is de investering hierin binnen enkele jaren terugverdiend.

Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor zonnepanelen, een warmtepomp of een betere isolatie. Maar de meest toegankelijke en praktische maatregel is mogelijk toch wel LED-verlichting. Het is niet alleen een van de laagste energiebesparende investeringen, de investering is ook vaak al binnen twee jaar terugverdiend en je energiekosten vallen een stuk lager uit. Bovendien is het, met hulp van een professional, mogelijk om je bestaande armaturen snel en efficiënt te vervangen voor LED-varianten.

 

Bij Bedrijfsverlichting.nl hebben we voor elk type bedrijf en elk budget geschikte producten die je helpen om energie te besparen. Wil jij ook advies over de mogelijkheden rondom investeringen in LED-verlichting? Neem dan contact met ons op! 

 

[powr-form-builder id="f7559a5d_1569993252"]

Onze merken

Samengesteld op basis van kwaliteit en duurzaamheid.

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »