Fiscaal voordeel met de Energie-investeringsaftrek (EIA)

  • Geplaatst op
  • Door Kelly Bakker
Fiscaal voordeel met de Energie-investeringsaftrek (EIA)

Fiscaal voordeel met de Energie-investeringsaftrek (EIA)

 

Als je als ondernemer de mogelijkheid krijgt om fiscaal voordeel te halen, dan is dat uiteraard een kans die je wilt grijpen. Het kan met de Energie-investeringsaftrek.   

 

De EIA-regeling houdt in dat als je als ondernemer kiest voor energiezuinige technieken en middelen die voorkomen op de Energielijst je een deel van de aanschafkosten van de winst af kunt trekken. Dat kan zorgen voor een fiscaal voordeel van gemiddeld 11 procent. Bovendien sla je met duurzame investeringen twee vliegen in één klap: door te kiezen voor energiezuinige oplossingen, zoals LED-verlichting, bespaar je vanzelf al energie en dus geld.   

 

Je komt in aanmerking voor de EIA als je voldoet aan de volgende voorwaarden: 

  • Je hebt een onderneming voor eigen rekening en bent belastingplichtig voor inkomsten- of vennootschapsbelasting in Nederland;
  • Je investeert in een bedrijfsmiddel dat voldoet aan de eisen van de Energielijst en dat minimaal € 2.500 kost.

 

Het kabinet heeft de regeling ooit in het leven geroepen om bedrijven te stimuleren om te investeren in energiezuinige bedrijfsmiddelen. Uit een evaluatie van de jaren 2012 tot 2017 blijkt dat dit aardig gelukt is; het fiscale voordeel trekt veel ondernemers over de streep om te kiezen voor duurzame oplossingen.  

 

De experts van Bedrijfsverlichting.nl kunnen in kaart brengen wat het je als ondernemer voor fiscale voordelen oplevert als je kiest voor LED-verlichting. Dat ervaarde ook Gert Bogers van Bogers Licht en Advies. “Vorig jaar heb ik een groot kantoorpand van LED-verlichting voorzien en Bedrijfsverlichting.nl was mijn leverancier. In de eerste plaats leverde Bedrijfsverlichting.nl al goede documentatie aan waardoor ik aan de klant duidelijk kon maken wat de kwaliteit van de producten is en wat de terugverdientijd zou zijn. Daarnaast kwam het erop neer dat de armaturen die Bedrijfsverlichting.nl aanbood, een lumen/Watt verhouding van boven de 100 hadden. Daardoor kwam het in aanmerking voor de EIA. Dat was voor de klant een extra zetje om voor kwaliteit te kiezen.”  

 

De Belastingdienst wilde nog wel het een en ander zien om het in orde te maken. “De Belastingdienst wilde product sheets hebben van de geïnstalleerde producten waarop stond aangegeven dat ze aan alle waarden voldoen. Bedrijfsverlichting.nl heeft dat snel opgestuurd waardoor ik het weer naar de klant door kon zetten. Zo was alles snel geregeld, met een tevreden klant tot gevolg.”  

45 procent 

Heb je de investering eenmaal gedaan, dan is deze gemakkelijk via de website rvo.nl aan te melden voor de EIA. Kloppen alle voorwaarden? Dan ontvang je een verklaring waarop het bedrag staat dat voldoet aan de EIA. Het totale bedrag aan energie-investeringen dat per onderneming voor EIA in aanmerking kan komen, is minimaal € 2.500 en maximaal € 121 miljoen per kalenderjaar. Je mag 45 procent van het investeringsbedrag, waarvoor je een EIA-verklaring hebt ontvangen, van de fiscale winst aftrekken. 

 

Wil je meer inzicht in de mogelijkheden om in aanmerking te komen voor EIA? Neem gerust contact met ons op! We helpen je graag verder op weg. 

 

[powr-form-builder id="f7559a5d_1569993252"]

Onze merken

Samengesteld op basis van kwaliteit en duurzaamheid.

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »