EIA: Ook in 2020 fiscaal voordeel bij investering in duurzame energie

  • Geplaatst op
  • Door Kelly Bakker
EIA: Ook in 2020 fiscaal voordeel bij investering in duurzame energie

EIA: Ook in 2020 fiscaal voordeel bij investering in duurzame energie

De overheid blijft ondernemers stimuleren om met hun bedrijf te verduurzamen. Dit jaar is voor de Energie-investeringsaftrek (EIA) een budget van 147 miljoen euro uitgetrokken. Investeer je als ondernemer in energiezuinige technieken en duurzame energie? Dan kan dat fiscaal voordeel opleveren.

De EIA, we schreven er vorig jaar al over is in het leven geroepen om bedrijven aan te sporen in duurzame technieken te investeren. Denk aan LED-verlichting, zonnepanelen, isolatie of warmtepompen. In 2020 kunnen ondernemingen, net als vorig jaar, 45 procent van de aanschafkosten aftrekken van de fiscale winst, bovenop de gebruikelijke afschrijving. De EIA geldt voor specifieke investeringen en maatwerkinvesteringen (generiek) die flink wat energie besparen. Op de Energielijst 2020 staan welke bedrijfsmiddelen in aanmerking komen voor EIA.
 
2020 is een goed jaar om als ondernemer te investeren in duurzame bedrijfsmiddelen, voordat de EIA (net als de Milieu-investeringsaftrek) of een paar jaar gaat vervallen. Je kunt niet alleen energie besparen, het belastingvoordeel maakt het ook makkelijker om te investeren in energiebesparende technieken. Kosten die in aanmerking komen voor aftrek zijn aanschafkosten, voortbrengingskosten, kosten van aanpassingen aan bestaande bedrijfsmiddelen en kosten voor energieadvies of EPA-maatwerkadvies. Voorwaarde is dat een investering op de Energielijst staat en minimaal 2500 euro kost.
 
Hoe werkt EIA?
  • Je meldt de investering, per soort bedrijfsmiddel, digitaal via het eLoket van RVO.nl. Houd hierbij wel rekening met de meldingstermijnen.
  • Als je investering voor EIA in aanmerking komt, ontvang je een verklaring. Op deze verklaring staat het bedrag dat voor EIA in aanmerking komt.
  • Het totale bedrag aan energie-investeringen dat per onderneming voor EIA in aanmerking kan komen, is minimaal € 2.500 en maximaal € 124 miljoen per kalenderjaar.
  • Je mag 45% van het investeringsbedrag waarvoor u een EIA-verklaring hebt ontvangen van de fiscale winst aftrekken.

 

Op de website van RVO zijn praktijkvoorbeelden te lezen van ondernemers die hebben geïnvesteerd in energiebesparende bedrijfsmiddelen en daarmee via de EIA flink wat belastingvoordeel hebben gekregen. Zo vertelt een bakker hoe de duurzame verbouwing van zijn bakkerij hem fiscaal voordeel opleverde.

 

Overweeg jij ook om te investeren in duurzame energie? Bedrijfsverlichting.nl helpt je graag met alle zaken rondom LED-verlichting. Neem gerust contact met ons op!

 

 

[powr-form-builder id="f7559a5d_1569993252"]

  

Onze merken

Samengesteld op basis van kwaliteit en duurzaamheid.

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »