Bel ons vandaag tot 21:00 uur vandaag tot 17:00 uur 030 - 227 0494 Bel ons op maandag vanaf 8:30 uurmorgen vanaf 8:30 uur vandaag vanaf 12:00 uur tot 17:00 uur of mail [email protected]

Earth Hour: bespaar ook de rest van het jaar met ledverlichting

  • Geplaatst op
  • Door Kelly Bakker
Earth Hour: bespaar ook de rest van het jaar met ledverlichting

 

Op 28 maart aanstaande wordt in het kader van Earth Hour één uur lang het licht uitgedaan om aandacht te vragen voor de impact van klimaatverandering op de natuur. Een prachtig initiatief waar we als Bedrijfsverlichting.nl alleen maar achter kunnen staan. Wil je echter het hele jaar door energie besparen en zo een bijdrage leveren aan het milieu, dan bereik je al heel wat met energiebesparende maatregelen rondom je verlichting.

 

Dit jaar wordt Earth Hour alweer voor de veertiende keer georganiseerd. Het is een internationaal evenement waarbij zowel bedrijven als huishoudens worden opgeroepen om een uur lang hun verlichting (en overigens ook andere elektrische apparaten) uit te doen. Het symbolische idee is om in dat uur met een warme deken bij kaarslicht door te brengen. Een mooi initiatief dat – mits in grote getalen gedaan – in dat uur wereldwijd best wat energie bespaart. Gaat klimaatverandering jou ook aan het hart en wil je (met je bedrijf of je eigen huishouden) een steentje bijdragen, kijk dan eens hoe je energie kunt besparen met je verlichting. We hebben een aantal mogelijkheden op een rijtje gezet:

 

Oude lampen vervangen voor LED

Je bestaande lampen vervangen voor LED-verlichting is de eerste stap naar duurzamere verlichting. Wacht niet tot je oude lampen zijn versleten, maar doe het zodra het mogelijk is. Een investering in ledverlichting betaalt zich in de meeste gevallen al binnen een paar jaar uit. Bovendien bestaan er tegenwoordig LED-armaturen in allerlei vormen, maten en lichtsterktes, dus het is niet moeilijk om iets te vinden wat bij jouw situatie past. We schreven eerder een blog over overstappen op LED-verlichting. Mocht je nog een moment zoeken om je bestaande verlichting te vervangen voor ledlampen: wat is een beter moment dan tijdens Earth Hour, als je lampen toch al uitstaan?

 

Bewegingsmelders

Als je bewegingsmelders aansluit op je verlichting, zorg je ervoor dat je lampen alleen aangaan als deze beweging detecteren. Een bewegingsmelder is voorzien van een sensor, die op basis van temperatuurverschillen de verlichting activeert. Ze gaan ook weer vanzelf uit als er geen beweging meer is. Doordat de lampen hierdoor minder lang branden, bespaar je vanzelf energie. In sommige gevallen waar minder duidelijk bewogen wordt, wordt een aanwezigheidsmelder gebruikt. Deze is gevoeliger voor beweging en wordt bijvoorbeeld op kantoor gebruikt.

 

Schemerschakelaars

Een schemerschakelaar is heel handig als je verlichting gebruikt die zodra het buiten gaat schemeren, aan moet gaan en weer uit kan als het licht wordt. Het wordt vaak gebruikt in combinatie met een bewegingsmelder. De schakelaar is in te stellen op een bepaalde verlichtingssterkte (door de gebruiker zelf in te stellen) en zodra de sensor in de schakelaar deze sterkte waarneemt, gaat de verlichting aan. Je kunt de schemerschakelaar ook laten voorzien van een tijdvertragingselement; zo voorkom je dat bij kortstondig maar veel licht (zoals bliksem) de verlichting steeds aan en uit gaat. Verlichting waarbij een schemerschakelaar gebruikt kan worden, is bijvoorbeeld tuinverlichting, verlichting bij de oprit en etalageverlichting.

 

Daglichtregeling

Ook met daglichtregeling, ook wel daglichtsturing genoemd, kun je energie besparen. De daglichtbesturing wordt in een indoor verlichtingsinstallatie geïntegreerd. Het bevat een lichtsensor die de sterkte van invallend daglicht meet. Op basis van die lichtsterkte wordt de kunstverlichting ingesteld. Hoe meer zon, hoe minder kunstlicht er nodig is. Ook daglichtsturing wordt nog wel eens gecombineerd met een bewegingsmelder, zodat het licht alleen inschakelt als er onvoldoende daglicht is en als er iemand aanwezig is. Het gevolg is geen onnodig brandende verlichting en meer energiebesparing.

 

Bent u nieuwsgierig geworden naar alle mogelijkheden die bij u van toepassing zouden kunnen zijn? Neem contact met ons op voor passend lichtadvies! 

 

[powr-form-builder id="f7559a5d_1569993252"]

Onze merken

Samengesteld op basis van kwaliteit en duurzaamheid.

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »