• Gratis verzending vanaf €100 ex. btw
  •  Deskundig lichtadvies op maat
  •  Uitsluitend A-merken
  •  Tot 7 jaar fabrieksgarantie
De verlichting in een museum

De verlichting in een museum

De verlichting in een museum

In een museum draait alles om beleving. Museumverlichting speelt een cruciale rol in het ‘meenemen’ van bezoekers langs de desbetreffende collectie of tentoonstelling en uiteraard in de visuele ervaring rondom de kunstwerken. Een museum van deze tijd kan eigenlijk niet meer zonder LED-verlichting.

In een museum zijn twee zaken belangrijk als het gaat om verlichting: algehele verlichting om voldoende helderheid te bieden in de te bezoeken ruimtes en accentverlichting om de kunstwerken goed tot hun recht te laten komen. Dankzij de vele mogelijkheden en kwaliteit van moderne LED-verlichting hoef je geen compromissen te sluiten wat betreft de visuele ervaring van bezoekers. Goede LED-verlichting voor musea zorgt onder meer voor een natuurgetrouwe kleurweergave, een duidelijke bewijzering voor bezoekers en een algehele aantrekkelijke ervaring. Daarnaast is het mogelijk om de verlichting continu naar wens aan te passen en zo de nodige flexibiliteit te bieden bij tijdelijke tentoonstellingen of veranderingen in een bestaande tentoonstelling.

Een andere reden om te kiezen voor LED-museumverlichting is de conservering van kunstwerken. Met name waterverf, hout en textiel zijn gevoelig voor licht. Goede LED-museumverlichting produceert nauwelijks schadelijke UV- of IR-straling waardoor waardevolle en gevoelige kunstwerken beschermd worden. Om de meest gevoelige kunstwerken goed te conserveren, kun je bijvoorbeeld kiezen voor lagere wattages, het toevoegen van metalen schermen of het gebruik van (real-time) dimmers.

Verlichting voor kunstwerken

Dat licht belangrijk is in een museum, staat buiten kijf. Het draagt bij aan een bepaalde beleving, stuurt de bezoekers en zorgt ervoor dat ze de tentoongestelde kunstwerken goed en vanuit meerdere kanten kunnen bezichtigen. Het ene kunstwerk is echter het andere niet. Een olieverfschilderij dient anders belicht te worden dan een beeldhouwwerk. Weer een ander verhaal zijn objecten in een vitrine. Er zijn ook kunstwerken waarbij de ruimte eromheen een grote rol speelt. Bovendien zijn sommige kunstwerken wellicht ‘belangrijker’ in een bepaalde tentoonstellingen waardoor ze nadrukkelijker uitgelicht moeten worden. Er zijn een paar algemene verlichtingsvormen voor kunst:

Vitrineverlichting:

Objecten die tentoongesteld moeten worden in een vitrine kunnen belicht worden met geïntegreerde verlichting of plafondverlichting die naar de vitrines wijst. Kies, om reflecties te voorkomen, voor anti-reflecterend vitrineglas en dimbare LED-panelen.

Objectverlichting:

Bij elk kunstwerk moet goed worden nagedacht over de belichting van een object, zoals een meubelstuk of een beeldhouwwerk. Afhankelijk van hoeveel je van een object wilt verlichten (soms is wat meer schaduw interessant), gebruik je spotverlichting, railverlichting en/of floodlights (dit is als het ware het tegenovergestelde van spotlight en wordt bijvoorbeeld veel in theaters gebruikt om het hele podium te belichten).

Kunstwerkverlichting:
Een bezoeker beleeft een schilderij of foto aan de muur het beste als details goed te zien zijn. Een kunstwerk kun je het beste belichten met een plafondlamp. Ideaal gezien kan de lichtbron het beste op 1/3 van de plafondhoogte hangen. Verlichting van beide zijkanten zorgt voor minder slagschaduw. Een rail met beweegbare spots biedt veel flexibiliteit.

Play spot

Een geschikte armatuur voor musea is de zogenoemde play spot van Interlight. Deze spot is in te stellen met een afstandsbediening waardoor je op elk gewenst moment de lichthoeveelheid en lichtkleur in kunt stellen. Dim het licht voor een intiemere sfeer en zet het hoog als de schoonmaker komt. De Play spot is verkrijgbaar in het wit, zwart en grijs.

Vergeet ook de buitenkant niet

Veel musea vormen belangrijke ijkpunten in de steden waar ze zich bevinden. Door deze ijkpunten ook aan de buitenkant subtiel te verlichten, zullen ze nog meer in het oog springen in het straatbeeld. Met speciale straat- en gevelverlichtingsarmaturen, die vaak ook nog op afstand zijn te regelen, kun je het museum de uitstraling geven die je wenst. 

bedrijfsverlichting.nl heeft samengewerkt met meerdere musea. Zo hebben wij de verlichting van onder andere museum BroekerVeiling mogen realiseren. Mocht u zelf niet uit de verlichting komen of heeft u andere vragen dan helpen wij u graag verder. Neem contact op voor een vrijblijvend en deskundig advies op maat.

Lichtadviseur geeft advies over verlichtingLichtadviseur geeft advies over verlichting

Advies op maat!

Vragen?

Heb je vragen of wil je graag zelf een project starten met ons? Neem dan contact met ons op!

Check Reactie binnen één werkdag

Check Gratis lichtadvies van lichtexperts

Delen

Gerelateerde posts

Gerelateerde producten

Copyright © 2013-heden Magento. Alle rechten voorbehouden.