De beste verlichting voor jouw overkapping

  • Geplaatst op
  • Door Kelly Bakker
De beste verlichting voor jouw overkapping

Nu de zomer zich aandient, willen we het liefst zo lang mogelijk buiten zitten. Met een overkapping kun je tot in de late uurtjes van het buitenleven genieten. Uiteraard is het belangrijk om goede verlichting te hebben onder je overkapping, al is het alleen al vanwege praktische redenen. In dit blog bespreken we waar je op moet letten bij het kiezen van verlichting voor je overkapping.

 

Als we het hebben over een overkapping, dan kun je onder andere denken aan een luifel, een veranda of een losstaande overkapping zoals een pergola of prieel. De overkapping kan uit verschillende materialen bestaan, zoals hout of glas. Wil je ook van je overkapping gebruikmaken als het donker is, dan is goede verlichting onmisbaar. Maar wat voor lampen kies je dan? En waar moet je verder op letten?

 

Verlichting onder een overkapping is zowel sfeerverhogend als functioneel. Een stel kaarsen kan natuurlijk ook voor sfeer zorgen, maar is vanwege de lage lichtsterkte niet altijd even praktisch. Gelukkig zijn er tegenwoordig genoeg lampen te vinden die voldoende licht geven maar ook sfeervol zijn. Uiteraard hangt de keuze voor overkappingverlichting samen met wat je voorkeuren zijn en welke uitstraling je wilt creëren. Je moet daarnaast ook rekening houden met de plaats van je overkapping, de vorm en grootte.  

 

LED-verlichting wordt steeds gangbaarder en is ook voor je overkapping een goede keuze, vanwege een aantal belangrijke voordelen:

  • LED-verlichting gaat langer mee;
  • LED-verlichting verbruikt minder energie;
  • Er is tegenwoordig veel keuze in LED-verlichting;
  • LED-verlichting is makkelijk te vervangen;
  • LED-armaturen passen in bestaande fittingen;

 

IP-waarde

Bij de keuze voor verlichting, moet je vooral rekening houden met de buitenruimte. Het grote verschil met een binnenruimte is dat de lucht buiten vochtiger is. Daarom moet je kiezen voor armaturen die spatwaterdicht zijn. Wil je zeker van zijn dat de verlichting die je aanschaft waterdicht is, dan moet je naar de IP-waarde kijken. IP staat voor International Protecting Rating aan en bestaat uit twee cijfers: het eerste cijfers vertelt in hoeverre de verlichting beschermd is tegen vaste stoffen en het tweede tegen vocht en water. Voor buitenverlichting kun je het beste een hogere IP-waarde kiezen. IP20 is de laagste waarde en betekent dat een lamp stofdicht is. Dat is voor binnen vaak meer dan genoeg. Gaat het om je overkapping, wat vaak een wat meer beschutte plaats is, kun je het best voor minimaal IP44 kiezen. IP68 is de hoogste waarde en houdt in dat de verlichting zelfs onder water gehouden kan worden (denk aan zwembadverlichting).

 

Waar moet je nog meer op letten?

In principe kun je alle kanten op met de verlichting voor een overkapping; je kunt kiezen voor (inbouw)spots, hangende armaturen en zelfs staande lampen. Heb je te maken met alleen een luifel? Dan zijn onder andere ledstrips en lichtsnoeren mogelijk. Bij een halfgesloten overkapping kun je denken aan wandspots die zowel naar boven als beneden schijnen (oftewel indirect licht). Deze geven vaak een mooi “lounge” effect aan je veranda. Verder kun je aan het plafond één of meerdere hanglampen bevestigen die qua kleur en materiaal passen bij de inrichting van de overkapping. Bij dit soort verlichting gaat het vaak om warm licht dat puur bedoeld is om meer sfeer te creëren. Gebruik je je overkapping ook nog voor praktische zaken, zoals voor koken of de opslag van spullen, dan kun je op die plekken kiezen voor direct wit licht. Hoe dan ook: laat je creativiteit de vrije loop en let the light shine! Dan ontstaat vanzelf de fijne overkapping waar je naar op zoek bent.

 

Zie jij het wel zitten om LED-verlichting aan te brengen in je overkapping? Dan is er ontzettend veel mogelijk. Wij helpen je graag op weg!

 

 

[powr-form-builder id="f7559a5d_1569993252"]

Onze merken

Samengesteld op basis van kwaliteit en duurzaamheid.

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »