• Gratis verzending vanaf €100 ex. btw
  •   Deskundig lichtadvies op maat
  •   Uitsluitend A-merken
  •   Tot 7 jaar fabrieksgarantie

Verlichting boven kookeiland: lampen, hanglampen en spotjes

Verlichting boven kookeiland: lampen, hanglampen en spotjes

Het kookeiland. Waar het sfeervolle van een woonkamer en het praktische van een keuken samenkomt. Welke soort verlichting is sfeervol, maar ook praktisch en maakt het keukeneiland helemaal af? En hoe kies je voor de perfecte verlichting boven het kookeiland? In dit blog geven wij jou advies en tips voor kookeiland lampen.

Functionele en sfeervolle verlichting

Lampen boven kookeiland

De juiste verlichting boven het kookeiland is in meerdere aspecten belangrijk. Naast dat het van belang is om voldoende licht te hebben, wil je ook een gezellige sfeer kunnen creëren. Verlichting boven een kookeiland heeft dus niet alleen een praktische functie, maar is ook esthetisch aanwezig.

Lampen boven kookeiland: Tips voor praktische verlichting

Welke soort verlichting je precies kiest voor het kookeiland, ligt onder andere aan de stijl van jouw keuken. Kies je voor railverlichting, inbouw- of opbouwspots of toch voor hanglampen boven het keukeneiland? Daarnaast is het belangrijk dat er voldoende licht is boven het kookeiland. Je wilt natuurlijk wel alles goed kunnen zien tijdens het koken. Hoe groter het aanrechtblad, des te meer licht ervoor nodig is. Ook raden we aan dat de verlichting praktisch is. Zo moet een lamp makkelijk schoon te maken zijn omdat deze vies wordt tijdens het koken. Hoe zorg je ervoor dat de verlichting boven het keukenblad zo praktisch mogelijk is? Wij geven een aantal tips:

  • Hanglamp boven keukeneiland: voor hoge plafonds is het mogelijk om een hanglamp boven het keukeneiland op te hangen. Wij adviseren om hanglampen minimaal 175 centimeter hoog te hangen vanaf de vloer. Hierdoor is het mogelijk om onder de lamp door te kijken. Ben je langer? Hang de lamp dan ook hoger;
  • Spots boven kookeiland: voor lage plafonds kun je beter kiezen voor inbouw- of opbouwspots. Een mooi voorbeeld van een laag plafond met spots en inbouwspots boven het kookeiland is te zien op de afbeelding. Spots zijn verkrijgbaar in een vaste, maar ook richt- en kantelbare variant. Inbouwspots worden in het plafond gebouwd en opbouwspots worden tegen het plafond gemonteerd. Hier vind je ons aanbod aan spots. Is het niet mogelijk om de spots direct boven het aanrecht te plaatsen? Neem dan richtbare spots die je op het aanrecht kan richten. Anders zijn vaste spots ook voldoende;
  • Plaats de lampen boven het kookeiland en dan vooral boven het werkgedeelte. Let hierbij op de positionering. Je wilt goed kunnen zien wat je doet. Daarnaast wil je niet in je eigen schaduw werken, dit gebeurt bijvoorbeeld wél als het licht van achter je rug komt.

Hanglamp keukeneiland: dimbare lampen om de sfeer te bepalen

Als je de sfeer wilt kunnen bepalen, kies dan voor dimbare verlichting. Dit is bijvoorbeeld handig als het kookeiland daarnaast ook een bar is waar je aan zit, maar ook als de verlichting voor het kookeiland onderdeel is van de basisverlichting in de ruimte, wil je de sfeer kunnen bepalen. Tijdens het koken kan de verlichting feller worden gezet zodat je goed zicht hebt en daarna kan het licht weer worden terug gedimd om zo de gewenste sfeer te creëren.

Qua kleurtemperatuur adviseren wij meestal 2700K extra warm wit licht. Een andere veelvoorkomende kleurtemperatuur in huis is 2200K. Deze lichtkleur is vergelijkbaar met kaarslicht. Naast sfeervol moet het licht ook praktisch zijn. In dit geval adviseren wij een kleurtemperatuur van 2700K, dit licht is het meest praktisch om in te koken en zorgt tegelijkertijd voor een sfeervolle keuken.

Naast het standaard fase-dimbare dimprotocol, waarmee alleen de lichtsterkte wordt bepaald, is dim-to-warm ook een goede oplossing. Het dim-to-warm protocol bepaalt namelijk niet alleen de lichtsterkte, maar ook de kleurtemperatuur. Als de verlichting wordt terug gedimd, wordt de lichtsterkte geleidelijk lager en kleurtemperatuur warmer. Zo is de lichtkleur van de lichtbron bijvoorbeeld voluit 2700K extra warm wit en volledig terug gedimd 2200K kaarslicht.

Benieuwd naar de mogelijkheden?

Door onze jarenlange ervaring geven wij snel lichtadvies op maat. Onze lichtadviseurs hebben ervaring met een breed scala aan projecten, zoals: kantoren, winkels, horecazaken, bedrijfshallen en woningen.

Benieuwd naar de mogelijkheden?

Door onze jarenlange ervaring geven wij snel lichtadvies op maat. Onze lichtadviseurs hebben ervaring met een breed scala aan projecten, zoals: kantoren, winkels, horecazaken, bedrijfshallen en woningen.

Hanglampen kookeiland: Welke verlichting boven kookeiland?

Als je ervoor kiest om het kookeiland te verlichten met hanglampen, kun je dit bijvoorbeeld doen met de Karizma Luce Perla, Karizma Luce Vuoto Suspended of Lucide ZINO. De hanglampen zijn verkrijgbaar in verschillende stijlen, zoals: modern, vintage, retro, Scandinavisch en klassiek. Zie hier ons aanbod hanglampen om te zien welke hanglamp perfect past bij de stijl van jouw keuken.

Zoals hierboven vermeld, is het belangrijk dat de lampen boven het keukeneiland makkelijk schoon te maken zijn. Kies voor een lamp van materiaal als bijvoorbeeld glas of metaal. Ook aluminium kan goed schoon worden gehouden, maar let er wel op dat je aluminium alleen schoonmaakt met producten die natuurlijk zuur bevatten.

Advies op maat!

Vragen of opmerkingen?

Hebt u vragen of wilt u graag advies ontvangen? Neem dan direct contact met ons op, onze lichtadviseurs helpen graag verder!

Neem contact met ons op
Laat een vraag of opmerking achter en wij zullen hier zo spoedig mogelijk op terugkomen.
Delen

Gerelateerde posts

Copyright © 2013-heden Magento. Alle rechten voorbehouden.