• Gratis verzending vanaf €100 ex. btw
  •   Deskundig lichtadvies op maat
  •   Uitsluitend A-merken
  •   Tot 7 jaar fabrieksgarantie

LED panelen: waar let je op?

LED panelen voor kantoor, winkel en werkplaats.

LED panelen worden vaak ingezet voor zakelijke toepassingen. Kantoren, winkels, bedrijfshallen, magazijnen en scholen maken regelmatig gebruik van LED panelen. Dit komt doordat de armaturen makkelijk te installeren zijn en een neutrale uitstraling hebben.

De montage van LED panelen kan op verschillende manieren. De bekendste en eenvoudigste manier is de installatie in systeemplafonds. Een andere mogelijkheid is het pendelen aan staaldraden. De LED panelen komen dan onder het plafond te hangen. Ook is het mogelijk om de LED panelen op te bouwen door middel van opbouwframes. De armaturen worden dan direct aan het plafond gemonteerd.

Veelgebruikte termen

Verlichtende termen voor onderweg

UGR-waarde: Des te lager de UGR-waarde, des te minder lichthinder. Deze waarde is voornamelijk belangrijk voor ruimtes waar lange tijd achter een beeldscherm wordt gewerkt. Zo is het voor een kantoorruimte verplicht om UGR<19 toe te passen.

CRI-waarde: De kleurechtheid (ook wel: CRI) is belangrijk wanneer de kleuren van belichte producten en oppervlakten zo realistisch mogelijk moeten worden weergegeven. Een hogere CRI-waarde staat voor een betere kleurweergave.

Kleurtemperatuur: Deze term staat voor de warmte van het licht. Hoe lager de kleurtemperatuur, hoe warmer (geler) het licht.

  • 3000K warm wit licht: bevordert de sfeer en wordt gebruikt in onder andere kantoren, winkels en open keukens van een restaurant
  • 4000K naturel wit licht: bevordert concentratie en efficiëntie voor bijvoorbeeld kantoren
  • 5000K koel wit licht: creëert een steriele sfeer voor voornamelijk zorginstellingen, spuiterijen en drukkerijen

Hoe installeer je een LED paneel?

Onze LED panelen hebben standaard maten zoals 60x60cm, 30x120cm en 30x30cm. Dit zijn dezelfde afmetingen als Nederlandse systeemplafonds. Het installeren is daardoor ontzettend makkelijk. De installatie is zo simpel als het verwijderen van de plafondplaat en deze vervangen met een LED paneel. Afhankelijk van de situatie wordt een LED paneel aangesloten met een standaard stekker. Eventueel is het ook mogelijk om de LED panelen door te koppelen met Wieland stekkers.

LED paneel drivers

Een LED paneel heeft een driver nodig om te werken. Deze drivers sluit je aan op het netstroom en het LED paneel. Deze wordt dan voorzien van stroom. Er zijn een aantal verschillende drivers beschikbaar. Het grootste verschil zit in dimbare en niet-dimbare drivers. In sommige situaties is het gewenst om de LED panelen te dimmen. Kies dan voor een dimbare driver.

Benieuwd naar de mogelijkheden?

Door onze jarenlange ervaring geven wij snel lichtadvies op maat. Onze lichtadviseurs hebben ervaring met een breed scala aan projecten, zoals: kantoren, winkels, horecazaken, bedrijfshallen en woningen.

Benieuwd naar de mogelijkheden?

Door onze jarenlange ervaring geven wij snel lichtadvies op maat. Onze lichtadviseurs hebben ervaring met een breed scala aan projecten, zoals: kantoren, winkels, horecazaken, bedrijfshallen en woningen.

LED paneel dimbaar

Zoals hierboven benoemd is het mogelijk om LED panelen te dimmen. De enige benodigdheden daarvoor zijn een dimbare driver en uiteraard een dimmer. Dit kan onder andere een standaard wanddimmer zijn. Voor de dimbare drivers zijn er een aantal verschillende opties. De fase-dimbare driver is de meest gekozen optie. Dit is een standaard dimprotocol dat regelmatig wordt toegepast. Andere opties zijn 1-10V dimmen, DALI-dimmen of DALI2-dimmen. De DALI-dimprotocollen worden meestal toegepast als er veel armaturen gelijktijd gedimd moeten worden.

LED paneel: 3000K, 4000K of 5000K

Een belangrijke specificatie van de LED panelen is de kleurtemperatuur. Dit bepaalt de sfeer van de ruimte. Is het belangrijk dat de ruimte een sfeervolle uitstraling heeft? Kies dan voor een warme kleurtemperatuur zoals 3000K. Dit is warm wit licht en geeft de ruimte sfeer. Is het belangrijk dat de ruimte fris oogt? Kies dan voor 4000K natuurlijk wit licht. Dit licht geeft de ruimte daarmee een frisse uitstraling. Mocht je een goede balans willen tussen een warme en natuurlijk witte kleurtemperatuur? Dan hebben we ook nog de 3500K helder wit LED panelen. De 5000K LED panelen worden voornamelijk gebruikt in praktijken en ziekenhuizen. Dit wordt ingezet wanneer goed zicht belangrijk is en een steriele uitstraling gewenst is.

LED paneel UGR 19 voor kantoor

De UGR-waarde van LED panelen is belangrijk in ruimtes waar lange tijd achter een beeldscherm wordt gewerkt. Dit staat namelijk voor de verblindingsgraad. Des te lager de UGR-waarde, des te minder lichthinder de gebruiker ervaart. Hiermee wordt vermoeidheid en last van ogen voorkomen. Indirect zal dit dus invloed hebben op de productiviteit van de werknemers.

Voor kantoren waar lange tijd achter een beeldscherm wordt gewerkt is een gemiddelde UGR-waarde lager dan 19 verplicht. Voor tekenruimtes en ruimtes waar fijn werk wordt verricht is UGR lager dan 16 verplicht. In verkeersruimtes zoals hallen en gangen is een UGR onder de 22 voldoende. Twijfel je over de juiste UGR-waarde? Neem dan contact op met onze lichtadviseurs!

LED panelen CRI-waarde

De CRI-waarde staat voor de kleurechtheid. Hoe hoger de CRI-waarde, hoe realistischer de kleur van het verlichte oppervlakte wordt weergegeven. Dit betekent dat de kleur van het product in de winkel dezelfde kleur heeft als wanneer dit product wordt verlicht met zonlicht. Deze specificatie is dan ook vooral belangrijk voor ruimtes waar kleurechtheid belangrijk is. Dit geldt voor onder andere kledingwinkels, musea, antiekwinkels en kunstwinkels.

De CRI-waarde wordt gemeten op een schaal van 0 - 100. Als de kleurechtheid belangrijk is dan adviseren wij vaak een CRI van minimaal 90, maar er zijn ook situaties waar zelfs een CRI van 98 of hoger nodig is. Dit geldt vaak voor kunstobjecten. Zeker weten welke CRI-waarde juist is voor jouw toepassing? Onze lichtexperts helpen graag verder!

Welk LED paneel is geschikt voor mijn ruimte?

Het juiste LED paneel is afhankelijk van persoonlijke smaak, maar wij hanteren een aantal richtlijnen. Deze richtlijnen spelen voornamelijk in op kleurtemperatuur en de UGR-waarde. Naast de richtlijnen zijn er ook een aantal wettelijke verplichtingen waaraan moet worden voldaan. Dit geldt voornamelijk voor de juiste UGR-waardes.

Welk LED paneel voor kantoor?

Voor de werkruimtes waar lange tijd achter een beeldscherm wordt gewerkt adviseren wij UGR lager dan 19. Dit vermindert lichthinder en bevordert daarmee de productiviteit van de gebruikers. Deze gemiddelde UGR-waarde is op kantoren waar lange tijd achter een beeldscherm wordt gewerkt een wettelijke verplichting.

Daarnaast adviseren wij voor kantoren een kleurtemperatuur van 3000K. Dit voorziet namelijk een goede balans tussen een sfeervolle en frisse uitstraling. De warm witte kleurtemperatuur voorkomt dat het kantoor sfeerloos wordt of te veel licht heeft.

Welk LED paneel voor winkels?

Ook voor winkels geldt dat we vaak een kleurtemperatuur van 3000K adviseren. Dit om de sfeer te behouden in de winkel. Uiteraard is dit afhankelijk van de gewenste uitstraling van de winkel. Is de gewenste uitstraling een prijsvechter? Dan kan een kleurtemperatuur van 4000K hier goed bij helpen.

Als kleur belangrijk is in de winkel, zoals voor kledingwinkels, kunstwinkels en meubelwinkels, dan is het belangrijk om een hoge CRI-waarde te hebben. In deze situaties adviseren wij dan een CRI-waarde van 90 of hoger. Hiermee worden de kleuren zo realistisch mogelijk weergegeven. De kleur van het product in de winkel, ziet er dan buiten in het zonlicht hetzelfde uit.

Tenzij er in de winkel langere tijd achter een beeldscherm wordt gewerkt is het niet nodig om voor een UGR lager dan 19 te gaan. Een UGR van 23 of lager is vaak voldoende.

Welk LED paneel voor werkplaats?

Het juiste LED paneel voor een werkplaats is afhankelijk van de werkzaamheden die in de ruimte worden verricht. Wordt er lange tijd achter een beeldscherm gewerkt? Kies dan voor een LED paneel met een UGR waarde lager dan 19. Als de LED panelen in een eigen garage of werkplaats worden toegepast waar sporadisch wordt geklust, dan kan een LED paneel met een UGR lager dan 22 voldoende zijn.

De kleurtemperatuur is afhankelijk van de gewenste sfeer. Meestal adviseren wij 4000K natuurlijk wit licht, dit voorziet namelijk goed zicht. Als er een frisse of steriele sfeer is gewenst, zoals voor spuitcabines of drukkerijen, kies dan voor 5000K koel wit licht.

Advies op maat!

Vragen of opmerkingen?

Hebt u vragen of wilt u graag advies ontvangen? Neem dan direct contact met ons op, onze lichtadviseurs helpen graag verder!

Neem contact met ons op
Laat een vraag of opmerking achter en wij zullen hier zo spoedig mogelijk op terugkomen.
Delen

Gerelateerde posts

Copyright © 2013-heden Magento. Alle rechten voorbehouden.