• Gratis verzending vanaf €100 ex. btw
  •  Deskundig lichtadvies op maat
  •  Uitsluitend A-merken
  •  Tot 7 jaar fabrieksgarantie
Wereld Milieu Dag 2021: Hoe LED-verlichting bijdraagt aan een schoner milieu

Wereld Milieu Dag 2021: Hoe LED-verlichting bijdraagt aan een schoner milieu

5 juni is het Wereld Milieu Dag. Tijdens deze dag worden over de hele wereld activiteiten georganiseerd om mensen bewuster te maken van de impact die ons consumentengedrag heeft op het milieu en hoe we dit kunnen verbeteren. Wil jij ook je steentje bijdragen aan een schoner milieu? Dan is het de overstap op LED-verlichting een goede stap.

Klimaatverandering

World Environment Day is in 1974 in het leven geroepen om dringende milieukwesties aan te kaarten bij overheden, bedrijven en burgers. Het vraagt aandacht voor de uitbuiting en vernietiging van de ecosystemen van ons planeet. Zo wordt er elke drie seconden zoveel bos gekapt om een voetbalveld mee te vullen en is de helft van het drasland wereldwijd verdwenen. Ook ziet het ernaar uit dat in 2050 90 procent van de koraalriffen verloren is gegaan. Dat zorgt allemaal voor drastische klimaatverandering. Kortom, er is genoeg om ons zorgen over te maken. Op 5 juni wordt door de organisatie van Wereld Milieu Dag daarom stilgestaan bij positieve verandering en wat we kunnen doen om te zorgen dat generaties na ons ook een fijne plek hebben om te wonen. En zoals het cliché luidt, begint verandering bij jezelf. Misschien rijd je al elektrisch of ben je een ster in afvalscheiding. Maar heb je ook wel eens gekeken of je zou kunnen besparen op je verlichting?

Verlichting gebruiken we vaak

Verlichting gebruiken we meer dan we zelf vaak doorhebben. We zetten zonder erbij na te denken lampen aan als het begint te schemeren en erger nog, we laten ze ook vaak branden terwijl we het licht niet per se nodig hebben. In veel kantoorpanden en winkels is verlichting de hele dag aan. Zonde van al die verbruikte energie! Door bewuster om te gaan met het gebruik van onze verlichting, kunnen we het milieu verbeteren. Hoe pak je dat aan? Vier tips:

  • Gebruik LED-verlichting in plaats van gloei- en halogeenlampen. Wil je niet meteen al je lampen vervangen? Begin dan met degenen die je vaak gebruikt en/of die veel licht geven.
  • Door het daglicht zo goed mogelijk te gebruiken, heb je minder kunstlicht nodig.
  • Ga je naar een andere ruimte in huis of een ander gebouw dat je gebruikt? Doe dan het licht uit in de ruimte die je verlaat. Ook al ben je maar even weg, het scheelt toch weer. Laat ook niet zomaar buiten een lamp branden als je daar niet bent. Een goede optie is ook nog het gebruik van bewegingssensoren.
  • Let bij het scheiden van je afval op de juiste bestemming voor je lampen. Oude gloei- en halogeenlampen gaan in de vuilnisbak, spaarlampen lever je in bij een afleverpunt.

Weg met de gloeilamp

Hoewel in de meeste winkels alleen nog voornamelijk LED-verlichting te verkrijgen is, maken veel huishoudens nog gebruik van (oude) gloei- en halogeenlampen. Volgens Milieu Centraal branden er gemiddeld nog 11 onzuinige lampen in Nederlandse huiskamers en keukens. Met name gloeilampen hebben een negatief effect op het milieu vanwege hun elektriciteitsgebruik. De meeste elektriciteit wordt dan namelijk opgewekt via verbranding van uitputbare fossiele brandstoffen zoals gas en steenkool waarbij ook nog eens veel CO2 vrijkomt. Energiezuinige lampen hebben een veel kleinere “footprint” omdat ze tot wel 90 procent minder elektriciteit gebruiken.


Dus, ook al doen je gloei- en halogeenlampen het nog, het loont in verschillende opzichten om hier LED-lampen voor in de plaats te nemen. Vervang je al je gemiddeld 11 onzuinige lampen door LED dan bespaar je ongeveer 35 euro per jaar op je energiekosten. Dat betekent dat je binnen drie jaar de aanschaf van de LED-lampen hebt terugverdiend. Vergeleken met een gloeilamp bespaar je 90 procent op de elektriciteitskosten en 85 procent ten opzichte van een halogeenlamp. LED-lampen zijn vaak net iets goedkoper in een webshop als bedrijfsverlichting.nl dan in een fysieke winkel.

Heb jij vragen over de aanschaf van LED-verlichting? Neem gerust contact met ons op!

Lichtadviseur geeft advies over verlichtingLichtadviseur geeft advies over verlichting

Advies op maat!

Vragen?

Heb je vragen of wil je graag zelf een project starten met ons? Neem dan contact met ons op!

Check Reactie binnen één werkdag

Check Gratis lichtadvies van lichtexperts

Delen

Gerelateerde posts

Gerelateerde producten

Copyright © 2013-heden Magento. Alle rechten voorbehouden.