• Gratis verzending vanaf €100 ex. btw
  •   Deskundig lichtadvies op maat
  •   Uitsluitend A-merken
  •   Tot 7 jaar fabrieksgarantie

Energiezuinige lampen: bespaar tot wel 90%!

Energiezuinige lampen: bespaar tot wel 90%!

De energieprijzen rijzen de pan uit en er is nog lang geen eind in zicht. Hierdoor zijn we genoodzaakt om ons energieverbruik in te dammen. De vaakst genoemde opties zijn korter douchen, minder elektronische apparaten gebruiken of zelf stroom opwekken. Dit zijn goede tips om energie te besparen, maar houd ook rekening met sluipverbruikers in huis. Zonder dat je het zelf doorhebt kan verouderde verlichting meer stroom verbruiken dan nodig.

Gebruik je nog traditionele gloei-, TL- of halogeenlampen? Dan verbruik je meer energie dan nodig! LED verlichting is tot wel 90% zuiniger dan zijn voorlopers. Dit betekent dat je, dankzij een kleine verandering zoals een lichtbron vervangen, al stukken minder stroom kan verbruiken. Met de huidige energieprijzen kan je maar liefst €75,- per jaar, per lichtbron besparen. Dit is uiteraard goed voor de portemonnee, maar ook voor het milieu! In deze blog helpen we je met de overstap naar LED verlichting.

Tip van de blog

Verbruik LED lamp berekenen

Het wattage van een LED lamp betekent het energieverbruik in Watt per uur, ook wel Wh. Om dit om te rekenen naar euro’s is de kWh-prijs nodig. In december 2022 is dit gemiddeld €0,80 per kWh, dit komt neer op €0,0008 per Wh (kWh / 1000 = Wh). De berekening is dan: Wattage (5W) x Wh-tarief (€0,0008) = verbruik LED lamp per uur in euro’s. Om het verbruik van een LED lamp per jaar te berekenen gebruik je de volgende berekening: Wattage LED lichtbron x Wh-tarief x aantal branduren per dag x aantal dagen = totaal verbruik LED lamp per jaar.

Waarom overstappen naar LED verlichting? 

Ten eerste is LED verlichting vele malen zuiniger dan zijn voorgangers. Zo verbruik je tot 90% minder energie ten opzichte van een gloei-, tl-, spaar- of halogeenlamp. Ten tweede heeft LED verlichting een langere levensduur. Zo hebben veel LED lampen een levensduur van 25.000 - 50.000 branduren, terwijl een gloeilamp gemiddeld 1.000 branduren heeft. LED verlichting gaat dus tot 25 à 50 keer langer mee! Als laatste verdiend LED verlichting zichzelf terug. LED heeft vaak een hogere aanschafwaarde, maar dankzij het lage energieverbruik betaald LED zichzelf binnen enkele jaren terug. Kortom, LED verlichting is duurzamer, zuiniger en op termijn goedkoper dan gloei-, halogeen-, spaar- en tl-verlichting. Overstappen naar LED verlichting is dus altijd een goed idee!

Thuis besparen met LED verlichting

Thuis energie besparen kan al zo makkelijk zijn als de lichtbronnen van de huidige lampen vervangen. Gloeilampen is de standaard van jaren geleden, maar nog lang niet iedereen is overgestapt naar LED. Dit doe je simpelweg door de lichtbron los te draaien en deze om te wisselen met een nieuwe LED lichtbron. Een LED lamp van 5W vervangt een gloeilamp van 50W, dit betekent dus al een besparing van 90% en het is nog geen minuut werk. Zeker de moeite waard! Voor het beste resultaat vervang je alle gloei-, tl- en halogeenlampen in huis met LED lampen.

Heb je thuis lampen met een geïntrigeerde lichtbron? Dit zijn armaturen waarvan de lichtbron vastzit. De lichtbronnen kunnen dan niet uit het armatuur worden gedraaid. Dit komt vaak voor bij onder andere railspots en inbouwspots. In dit geval is het meestal de beste optie om het volledige armatuur te vervangen. In ons assortiment hebben wij armaturen met geïntrigeerde LED-lichtbron. Met een geïntrigeerde LED-lichtbron bespaar je dan ook op het energieverbruik.

Benieuwd naar de mogelijkheden?

Door onze jarenlange ervaring geven wij snel lichtadvies op maat. Onze lichtadviseurs hebben ervaring met een breed scala aan projecten, zoals: kantoren, winkels, horecazaken, bedrijfshallen en woningen.

Benieuwd naar de mogelijkheden?

Door onze jarenlange ervaring geven wij snel lichtadvies op maat. Onze lichtadviseurs hebben ervaring met een breed scala aan projecten, zoals: kantoren, winkels, horecazaken, bedrijfshallen en woningen.

Energie besparen bedrijven: stap over naar LED 

Vooral bedrijven kunnen een grote slag slaan door over te stappen naar LED verlichting. Grote kantoorpanden, magazijnen, bedrijfshallen en winkels maken gebruik van veel verlichting, vaak verouderd. Door LED verlichting toe te passen breng je de energierekening omlaag. Als simpel rekenvoorbeeld laten we het verschil zien tussen een TL-armatuur T5 4x18W en een gelijkwaardig 30W LED paneel.

  • Totaal wattage TL-D armatuur: 4 x 18W = 72W 
  • Wattage LED paneel: 1 x 30W = 30W 
  • Verwachte besparing per armatuur: 72 - 30W = 42W

Stel je een pand voor met 20 TL-armaturen Als je al deze armaturen vervangt met LED panelen bespaar je in totaal 20 x 42W = 840W! Dit is natuurlijk een aanzienlijke besparing, en dan hebben we het hier zelfs nog over een klein aantal armaturen. Grotere bedrijfspanden kunnen dus nog veel meer besparen door over te stappen naar LED verlichting!

Hoeveel bespaar je met LED lampen?

Zoals in onderstaande tabel te zien verbruikt LED verlichting veel minder dan zijn traditionele voorgangers. In de tabel bespaar je in één jaar tijd maar liefst €75, en dat geldt voor slechts één lichtbron. Natuurlijk is de definitieve besparing afhankelijk van de brandtijd van de verlichting. In het voorbeeld is rekening gehouden met een kantoor waarbij de verlichting acht uur per dag en vijf dagen in de week brandt. Thuis zal de verlichting waarschijnlijk per dag korter branden, maar wel zeven dagen in de week. Kortom, met LED verlichting kan je dus ontzettend veel geld en energie besparen!

 

Gloeilampen

Halogeen

Spaarlampen

LED
(de groenste keuze)

Voorbeeld: energieverbruik per lichtbron (in Watt per uur)

50W

40W

9W

4,8W

 

 

 

 

 

Kosten per kWh

Gebaseerd op gemiddelde stroomprijs december 2022

€ 0,80

€ 0,80

€ 0,80

€ 0,80

Kosten per Wh

Kosten kWh gedeeld door 1000

€ 0,0008

€ 0,0008

€ 0,0008

€ 0,0008

Totale kosten per uur per lichtbron

Wattage lamp (wH) x kosten per Wh (€) = totale kosten per uur in euro’s

€ 0,04

€ 0,032

€ 0,0072

€ 0,00384

Totale kosten per dag per lichtbron

Hier wordt rekening gehouden met een lamp die 8 uur per dag aanstaat
Branduren x kosten per Wh = totale kosten per dag in euro’s

€ 0,32

€ 0,256

€ 0,06

€ 0,03

Totale kosten per maand per lichtbron

Er wordt rekening gehouden met 20 dagen
4 weken x 5 werkdagen = 20 dagen

€ 6,40

€ 5,12

€ 1,15

€ 0,61

Totale kosten per jaar per lichtbron

Rekeninghoudend met 260 werkdagen
52 weken x 5 werkdagen = 260 dagen

€ 83,20

€ 66,56

€ 14,98

€ 7,99

Wat kost een LED lamp per uur?

Dit is afhankelijk van de wattage van de lamp. Lichtbronnen met een wattage van 5W kosten ongeveer €0,004 per uur. Ter vergelijking, een gloeilamp kost €0,04 per uur en een halogeenlamp €0,06. Een LED lamp is dus vele malen goedkoper per uur! Dit is berekend met een energietarief van €0,80 per kWh (december 2022).

Tip: Precies uitrekenen wat jij gaat besparen? Doe dan jouw tarief per kWh gedeeld door 1000. Je weet dan het tarief per Wh. Dit zal uitkomen op bijvoorbeeld €0,0008. Dit bedrag doe je keer het wattage van de lamp, zo kom je erachter wat jouw lamp per uur verbruikt.

De berekening is dan: Wattage lamp x Wh-prijs = totale kosten LED lamp per uur.

Hoe lang gaat LED lamp mee?

Dit verschilt per lichtbron, maar doorgaans gaat een LED lamp tussen de 25.000 en 50.000 branduren mee. Bij normaal gebruik, vijf dagen in de week en acht branduren per dag, komt de teller na zeven jaar op slechts iets meer dan 20.440 uur.

Advies op maat!

Vragen of opmerkingen?

Hebt u vragen of wilt u graag advies ontvangen? Neem dan direct contact met ons op, onze lichtadviseurs helpen graag verder!

Neem contact met ons op
Laat een vraag of opmerking achter en wij zullen hier zo spoedig mogelijk op terugkomen.
Delen

Gerelateerde posts

Gerelateerde producten

Copyright © 2013-heden Magento. Alle rechten voorbehouden.