• Gratis verzending vanaf €100 ex. btw
 •   Deskundig lichtadvies op maat
 •   Uitsluitend A-merken
 •   Tot 7 jaar fabrieksgarantie

Energielabel C: Kantoren moeten verduurzamen

Energielabel C-verplichting voor kantoren verduurzamen voor 2023.

Vanaf 1 januari 2023 is het verplicht voor kantorenpanden in Nederland om minimaal energielabel C te hebben. Met deze nieuwe regelgeving moet de uitstoot van broeikasgassen worden verlaagd. Voldoet het pand niet aan deze eis? Dan mag het niet meer worden gebruikt als kantoor. Doe je dit wel? Dan riskeer je een hoge boete. Wat dit precies betekent en voor welke kantoren dit geldt, lees je in deze blog.

Kantoren verduurzamen

De energielabel C-verplichting in vogelvlucht

In het Bouwbesluit van 2018 is besloten dat kantoren moeten zijn voorzien van minstens energielabel C. Het doel hiervan is het energieverbruik verminderen. Dankzij goede isolatie, het gebruik van hernieuwbare energie of energiezuinige LED verlichting verbruikt een pand minder energie.

Om te voldoen aan de regeling is minstens energielabel C nodig, een beter label zoals B of A is natuurlijk ook goed. Deze regeling gaat in vanaf 1 januari 2023. Heeft het kantoorgebouw dit niet? Dan mag het niet worden gebruikt als kantoor. Er gelden een aantal uitzonderingen, zoals: het kantoorgebouw is een monumentaal pand of het gebouw wordt binnen twee jaar gesloopt.

Wat is energielabel C?

De Nederlandse overheid heeft een aantal energielabels vastgesteld. Voor utiliteitsbouw en kantoren is label A+++++ het meest energiezuinig, en label G het minst energiezuinig. Voor de nieuwe regelgeving is energielabel C voldoende, maar een hoger energielabel is natuurlijk altijd beter.

De energielabels worden bepaald op basis van een aantal indicatoren. Zo speelt het aandeel hernieuwbare energie en de energiebehoefte in kWh per m2 per jaar een grote rol. Ook het primair fossiel energiegebruik is een belangrijke. Voor energielabel C geldt een maximaal primair fossiel energiegebruik van 225 kWh per m2. Voor kantoren omvat dit onder andere de verwarming, koeling, ventilatoren en verlichting. Verduurzamen van het kantoorpand is mogelijk door bijvoorbeeld het aandeel hernieuwbare energie te verhogen (zoals zonne- of windenergie) of door over te stappen naar LED verlichting.

Verduurzamen met LED verlichting

LED verlichting is vele malen duurzamer dan traditionele TL-verlichting, gloeilampen en halogeenverlichting. Zo kan LED tot 90% minder energie verbruiken dan een gloeilamp. Door TL-verlichting te vervangen met LED verlichting kan het primaire fossiel energiegebruik van een kantoor dus worden verlaagd.

Vaak is de aanschafwaarde van LED verlichting hoger dan de minder-duurzame alternatieven, maar de ervaring leert dat LED zich op de lange termijn terugbetaald. LED verbruikt namelijk minder energie en gaat over het algemeen langer mee. Naarmate tijd vordert zullen de energiekosten dus lager uitvallen dan bij bijvoorbeeld gloeilampen of halogeenverlichting.

Benieuwd naar de mogelijkheden?

Door onze jarenlange ervaring geven wij snel lichtadvies op maat. Onze lichtadviseurs hebben ervaring met een breed scala aan projecten, zoals: kantoren, winkels, horecazaken, bedrijfshallen en woningen.

Benieuwd naar de mogelijkheden?

Door onze jarenlange ervaring geven wij snel lichtadvies op maat. Onze lichtadviseurs hebben ervaring met een breed scala aan projecten, zoals: kantoren, winkels, horecazaken, bedrijfshallen en woningen.

Welke kantoorpanden hebben een energielabel C-verplichting?

Niet alle kantoren hebben een label C-verplichting. Zo geldt de verplichting niet voor panden waar. Als het kantoor niet voldoet aan één van onderstaande voorschriften, dan geldt geen label C-verplichting:

 1. De gebruiksoppervlakte van het kantoor is tenminste 50% van het totale gebruiksoppervlakte van het gebouw
  Als het kantoor meer dan de helft van het gebruiksoppervlakte van het gebouw beslaat, dan heeft het gebouw een label C-verplichting. Dit geldt ook voor nevenfuncties. Is er bijvoorbeeld een magazijn of archief dat bij het kantoor hoort? Dan wordt dit ook meegerekend als gebruiksoppervlakte van het kantoor.
 2. De totale gebruiksoppervlakte beslaat minstens 100 m2
  Indien bovenstaand voorschrift geldt voor het kantoor, dan wordt er nog gekeken naar het totale gebruiksoppervlakte van het kantoor. Ook hier geldt dat zowel het kantoor, als de nevenfuncties worden meegerekend. Als de gebruiksoppervlakte van het kantoor kleiner is dan 100 m2, dan vervalt de label C-verplichting. Indien het kantoor groter is dan 100 m2, en het kantoor ook voldoet aan bovenstaand voorschrift, dan geldt er een label C-verplichting.

Voldoet het kantoor aan beide voorschriften? Dan is de kans groot dat een label C-verplichting geldt. Echter zijn er een aantal andere situaties waarbij kantoren worden uitgezonderd van de label C-verplichting.

De uitzonderingen voor energielabel C-verplichting

Er zijn een aantal uitzonderingen vastgesteld voor de label C-verplichting.

 1. Geen eigenaar van het kantoorpand
  De label C-verplichting geldt alleen voor kantoorgebouwen. Wordt het gebouw helemaal niet gebruikt als kantoor? Dan geldt deze label C-verplichting niet. Het is uiteraard goed mogelijk dat voor andere type gebouwen, andere verplichtingen gelden.
 2. Het gebouw is een Rijks-, provinciaal of gemeentelijk monument
  Is het gebouw een monument? Dan geldt er geen label C-verplichting.
 3. Het gebouw wordt binnen twee jaar gesloopt, getransformeerd of onteigend
  In dit geval vervalt de label C-verplichting.

Wat als het kantoor geen energielabel C heeft?

Mocht het kantoorgebouw niet voorzien zijn van energielabel C, dan mag het gebouw niet worden gebruikt als kantoor. Doe je dit wel, dan riskeer je een hoge geldboete of moet het pand worden gesloten. Heeft het gebouw nog helemaal geen energielabel? Vraag deze dan zo spoedig mogelijk aan. De energie-adiviseur bepaalt dan of het gebouw energiezuinig genoeg is. De adviseur geeft het energielabel af en kan ondersteunen bij het verduurzamen van het kantoorgebouw.

Meer informatie over de energielabel C-verplichting? Bekijk dan eens de website van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Veelgestelde vragen
Geen vragen

Advies op maat!

Vragen of opmerkingen?

Hebt u vragen of wilt u graag advies ontvangen? Neem dan direct contact met ons op, onze lichtadviseurs helpen graag verder!

Neem contact met ons op
Laat een vraag of opmerking achter en wij zullen hier zo spoedig mogelijk op terugkomen.
Delen

Gerelateerde posts

Gerelateerde producten

Copyright © 2013-heden Magento. Alle rechten voorbehouden.