• Gratis verzending vanaf €100 ex. btw
  •  Deskundig lichtadvies op maat
  •  Uitsluitend A-merken
  •  Tot 7 jaar fabrieksgarantie
De beste lichtomstandigheden op de werkplek

De beste lichtomstandigheden op de werkplek

De beste lichtomstandigheden op de werkplek

Lichtomstandigheden zijn belangrijk om goed te kunnen werken. Werkplekken waar niet voldoende of slecht licht is, kunnen zorgen voor vermoeidheid, pijnlijke ogen en andere gezondheidsklachten. Het is zelfs in de arbowetgeving vastgelegd! Zo is goede kantoorverlichting erg belangrijk.

We staan er eigenlijk nauwelijks bij stil, maar licht heeft heel veel invloed op ons bioritme. Te veel of weinig licht beïnvloedt onder andere onze eetlust, stemming en alertheid. Ook werkprestaties kunnen positief of negatief veranderen door het licht. Met te veel licht bestaat de kans op branderige ogen en hoofdpijn, te weinig licht zorgt onder andere voor een gebrek aan concentratie en vermoeidheid. Maar wat zijn nou de beste lichtomstandigheden als je binnen werkt?

Of je nou de hele dag achter een bureau zit, in een magazijn werkt of aan de lopende band staat, goed licht is belangrijk om je werk te kunnen doen. Als je het hebt over écht goed licht, geldt dat het voor elke soort werkzaamheden anders is. Een creatieve maker heeft bijvoorbeeld ander licht nodig dan iemand die de administratie doet. Voor iedereen geldt wel: een combinatie tussen dag- en kunstlicht werkt het beste. In het geval je weinig ramen op je werkplek hebt, zul je dit moeten compenseren met voldoende (en goed!!) kunstlicht.

Verplicht

Werkgevers zijn verplicht om voor hun werknemers een zo optimale werkplek te creëren. De lichtomstandigheden vormen daar een belangrijk onderdeel van. De verlichting moet voldoen aan een Europese norm voor de minimum verlichting van de werkplek. Dit is de Europese norm NEN-EN 12464-1:2011. De luxwaarden binnen deze norm wisselen tussen de 200 en 1.500 lux, wat een groot verschil is. Sommige werkzaamheden vereisen meer en feller licht dan andere. Het is verstandig om de lichtsterktes aan te passen op de taken die binnen je bedrijf verricht worden en de voorkeuren van je personeel. Goede (LED-)verlichting heeft nog meer voordelen:

  • Je bespaart energie
  • De lichtkwaliteit verbetert
  • Meer licht met minder energie
  • Je bespaart op onderhoud
  • Je verhoogt de veiligheid
  • Het voorkomt onderbrekingen van het productieproces
  • Er is minder ziekteverzuim

Kleur van licht

Zowel de hoeveelheid licht als de kleur van het licht zijn van invloed op de werkprestatie. Uit onderzoek is gebleken dat mensen eerder slaperig worden bij warm licht dan bij fel wit licht. Ze zijn productiever bij een lichtkleur vanaf 4000 Kelvin. Echter komt het dimmen van het licht de creativiteit juist weer ten goede. Bij schemerverlichting zijn mensen blijkbaar in staat om creatievere oplossingen te bedenken. Het is dus ook goed om de mogelijkheid te bieden de verlichting handmatig te dimmen (zo hebben andere werknemers er geen last van).


Knipperend licht kan ook heel vervelend zijn tijdens het werk. Het is niet altijd goed zichtbaar, maar als verlichting ook maar een klein beetje knippert, kan dit de concentratie al verminderen. Wil je dit helemaal voorkomen? Dan kun je kiezen voor LED-lampen zonder knippering. Er zijn onder andere LED-panelen verkrijgbaar die niet knipperen.

Wil je weten wat het verschil in Kelvin inhoudt? Lees dan onze vorige blog.

Kunstverlichting

Zoals gezegd zorgt een goede mix tussen dag- en kunstlicht voor de beste werkprestaties. Daglicht is uiteraard afhankelijk van de hoeveelheid ramen. Kunstlicht is er in verschillende soorten:

  • Basisverlichting: dit is verlichting die de hele ruimte verlicht, zoals een plafonniere of LED-paneel. Een beeldscherm van een computer kan het beste schuin van achter belicht worden om schaduwen te voorkomen.
  • Accentverlichting: dit licht is ergens op gericht en heeft meestal een smalle lichtbundel. Een voorbeeld is een bureaulamp of een zichtlamp voor precisiewerk.
  • Sfeerverlichting: dit zorgt voor extra sfeer in de werkruimte. Dit kan een spot aan de muur zijn of een LED-strip boven een schilderij of in de kast.
  • Slimme verlichting: hieronder valt licht dat te bedienen is met bijvoorbeeld een app of afstandsbediening en is vaak af te stellen in verschillende kleuren. Zo kun je kiezen voor functioneel licht en sfeerlicht.

Hoewel de inbreng van daglicht goed is, moet het ook niet te veel zijn. Je gaat dan al snel met je ogen knijpen. Zonwering kan helpen om het licht te verduisteren. Verder is het verstandig om ervoor te zorgen dat daglicht niet rechtstreeks op een beeldscherm schijnt.

Wil je meer informatie over het creëren van de juiste lichtomstandigheden op je werkplek? We helpen je graag!

Lichtadviseur geeft advies over verlichtingLichtadviseur geeft advies over verlichting

Advies op maat!

Vragen?

Heb je vragen of wil je graag zelf een project starten met ons? Neem dan contact met ons op!

Check Reactie binnen één werkdag

Check Gratis lichtadvies van lichtexperts

Delen

Gerelateerde posts

Copyright © 2013-heden Magento. Alle rechten voorbehouden.