• Gratis verzending vanaf €100 ex. btw
  •   Deskundig lichtadvies op maat
  •   Uitsluitend A-merken
  •   Tot 7 jaar fabrieksgarantie

Casambi: Slimme verlichting op professioneel niveau

Bedien verlichting via smartphone en tablet: creëer scènes, groepen en automatiseringen.

Bij slimme verlichting wordt vaak als eerste gedacht aan Philips Hue en Google Home, maar in de laatste jaren zijn meerdere bedrijven hun eigen domotica systemen gaan ontwikkelen. Zo ook Casambi. Wij passen Casambi regelmatig toe in projecten en daar zijn meerdere redenen voor. In dit artikel vertellen we meer over de sterke punten van Casambi, waarom wij dit vaak adviseren en hoe dit slimme systeem precies werkt.

Wat is Casambi?

Casambi is een domotica systeem waarmee verlichting draadloos aangestuurd kan worden. Het systeem werkt via Bluetooth. Daardoor is het mogelijk om de verlichting te besturen via smartphone en tablet. Het is eventueel ook mogelijk om het netwerk uit te breiden met Casambi dimmers of Casambi schakelaars. Deze wandbedieningen zijn ook draadloos, werken via Bluetooth en sluiten naadloos aan op het Casambi netwerk. De verlichting bedien je dan zowel via smartphone of tablet, als via dimmers of schakelaars.

Hoe werkt Casambi?

Casambi is een innovatief systeem dat het besturen van LED verlichting mogelijk maakt via telefoon of tablet. In tegenstelling tot Philips Hue en Google Home waarbij de LED verlichting wordt bestuurd via wifi, werkt Casambi via Bluetooth. Dit brengt meerdere voordelen met zich mee. De belangrijkste daarvan is dat je niet afhankelijk bent van een sterke wifi-verbinding. We hebben allemaal ruimtes in huis of op kantoor waar de wifi-verbinding minder stabiel is. Bij slimme verlichting via wifi betekent dat de besturing kan wegvallen of storen. Dit is natuurlijk niet wat je wilt. Een slim systeem via Bluetooth, zoals Casambi, is dan vele malen stabieler en niet afhankelijk van een sterk wifi-signaal.

We weten nu dat Casambi werkt via Bluetooth en daardoor een betere verbinding voorziet tussen de verlichting en de besturing, maar hoe ontstaat de verbinding? Dit wordt gedaan door middel van compacte modules zoals de Casambi CBU-TED of railadapters met een ingebouwde Casambi module. Deze modules worden aangesloten op bijvoorbeeld een spot, downlight of andere lamp. Na het aansluiten van de modules wordt het Bluetooth signaal zichtbaar. Dit signaal gebruiken we om verbinding te maken tussen de verlichting en de Casambi app.

Het is nu mogelijk om in de Casambi app verbinding te maken met de Casambi modules. Nadat de verbinding is gemaakt, is het mogelijk om de verlichting onder te verdelen in groepen en scènes. Dit hoeft niet, maar is in de meeste situaties voor de hand liggend. Hiermee bestuur je namelijk meerdere lampen in één keer. Een andere mogelijkheid is het toevoegen van automatiseringen. Zo kunnen lampen op basis van tijdstippen automatisch aan en uit worden gezet. Het is zelfs mogelijk om de lampen af te stellen op basis van de zonsopkomst en zonsondergang. De Casambi app is namelijk zo slim dat deze per dag weet wanneer de zon opkomt of ondergaat. Naast timers is het ook mogelijk om andere automatiseringen zoals bewegingssensoren toe te voegen.

Daarnaast is het ook mogelijk om de verlichting handmatig te besturen. Via de Casambi app op je smartphone of tablet kan je de verlichting handmatig aan- en uitzetten of dimmen. Dit wordt gedaan door middel van simpele knoppen binnen de Casambi app. Het handmatig besturen van de verlichting kan per groep, scène of lamp.

De app combineren met Casambi schakelaar of Casambi dimmer

Vaak is het gewenst om, naast de mobiele app, de verlichting ook via wanddimmers of wandschakelaars te bedienen. Wij hebben speciale Casambi schakelaars die naadloos inhaken op het bestaande Casambi netwerk. Deze schakelaars en dimmers werken ook via Bluetooth en kunnen daarmee functionaliteiten van de app overnemen. Zo is het mogelijk om de scènes uit de app toe te wijzen aan de wandschakelaars. Zo ontstaat een compleet netwerk van verlichting dat bestuurd kan worden via zowel smartphone en tablet, als via de herkenbare wanddimmers en wandschakelaars.

Benieuwd naar de mogelijkheden?

Door onze jarenlange ervaring geven wij snel lichtadvies op maat. Onze lichtadviseurs hebben ervaring met een breed scala aan projecten, zoals: kantoren, winkels, horecazaken, bedrijfshallen en woningen.

Benieuwd naar de mogelijkheden?

Door onze jarenlange ervaring geven wij snel lichtadvies op maat. Onze lichtadviseurs hebben ervaring met een breed scala aan projecten, zoals: kantoren, winkels, horecazaken, bedrijfshallen en woningen.

Verschil Casambi, Philips Hue en Google Home

Zoals hierboven beschreven is het voornaamste verschil de connectie tussen de verlichting en de app. Casambi maakt namelijk gebruik van Bluetooth, terwijl Philips Hue en Google Home verbinding maken via wifi. Het voordeel hiervan is dat je niet afhankelijk bent van een stabiele internetverbinding. Ook in ruimtes waar de draadloze internetverbinding minder sterk is, werkt Casambi naar behoren.

Een ander verschil is de manier waarop de techniek is verwerkt. Bij Philips Hue is de techniek verwerkt in de lichtbron of het armatuur. De lampen dienen dan speciaal afgestemd te zijn om te werken met Philips Hue. Dit beperkt de keuze tot de lampen met deze specificaties. Voor Casambi geldt dat er meer vrijheid is. Met de Casambi modules kun je een breed scala aan verlichting besturen. Door een Casambi module toe te passen op een lamp, maak je deze compatibel met Casambi. Zeker weten dat Casambi werkt met jouw type verlichting? Neem dan contact met ons op, onze lichtadviseurs helpen graag verder!

Is Casambi iets voor jouw project?

Wij adviseren Casambi voornamelijk voor grote of luxe projecten. De reden hiervoor is dat Casambi een vrij prijzige oplossing is. Voor elke lamp of groep lampen is een individuele Casambi module nodig waardoor de kosten hoger liggen dan bij bijvoorbeeld Philips Hue of Google Home. Voor kleine huis-tuin-en-keuken projecten is het waarschijnlijk het voordeligst om voor Philips Hue of een vergelijkbaar slim systeem te kiezen. Mocht je de slimme verlichting naar een volgend niveau willen tillen en het professioneel willen aanpakken, dan is Casambi een geschikte lichtoplossing.

Casambi installeren

Het installeren van Casambi kan het beste worden gedaan door een gecertificeerde professional. Onze lichtadviseurs zijn Casambi gecertificeerd en kunnen de Casambi installatie uit handen nemen. Hiermee weet je zeker dat de installatie goed verloopt en het systeem juist is ingesteld. Naast de installatie kan onze lichtadviseur ook alvast scènes en groepen klaarzetten zodat Casambi volledig plug & play wordt opgeleverd.

Waarom kiezen voor slimme verlichting?

Het slimme systeem is geschikt voor veel verschillende toepassingen. Zo wordt Casambi toegepast in onder andere kantoren, luxe woningen, winkels en retail. Benieuwd of Casambi geschikt is voor jouw project? Of wil je meer informatie over het smart verlichting systeem? Neem dan gerust contact met ons op via onderstaand contactformulier. Onze lichtadviseurs denken graag mee!

Advies op maat!

Vragen of opmerkingen?

Hebt u vragen of wilt u graag advies ontvangen? Neem dan direct contact met ons op, onze lichtadviseurs helpen graag verder!

Neem contact met ons op
Laat een vraag of opmerking achter en wij zullen hier zo spoedig mogelijk op terugkomen.
Delen

Gerelateerde posts

Copyright © 2013-heden Magento. Alle rechten voorbehouden.